Hlavní obsah

ČSSD chce ministra pro sport a tři hodiny tělocviku

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud ČSSD vyhraje předčasné parlamentní volby a sestaví vládu, získá ministerstvo bez portfeje, které bude mít na starosti sport. Vést ho bude zřejmě exposlanec Petr Hulinský, dřívější šéf pražské soc. dem. ČSSD chce také na školách zavést povinnou třetí hodinu tělocviku, dosud byly jen dvě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavním adeptem na ministra sportu je Petr Hulinský. Iniciativu ČSSD podpořila na tiskové konferenci i Dana Zátopková.

Článek

Soc.dem. chce především motivovat mládež, aby si našla ke sportu vztah. Žene je k tomu vzrůstající obezita dětí a také skutečnost, že sportem se v ČR zabývá pouze 28 procent lidí, kdežto například v Německu je to 42 procent. To je podle Hulinského „alarmující číslo“.

„Chceme, aby sport měl vlastní rozpočtovou kapitolu, protože když byl součástí ministerstva školství, ne vždy byla pro ministra oblast sportu prioritou,“ řekl na pondělní tiskové konferenci Hulinský.

ČSSD chce také zavést povinnou třetí hodinu tělocviku a stabilizovat sport cestou vícedruhového financování pomocí nového zákona o sportu.

Adeptem Hulinský

Financování sportu by se mělo dít pomocí tří pilířů: státu, soukromé sféry a motivačních daňových nástrojů – stát by například mohl daňově zvýhodnit společnosti, které budou do sportu investovat, upřesnil stínový ministr školství za soc.dem. Marcel Chládek.

Ministerstvo bez portfeje pro sport by vedl zřejmě Hulinský. „Pokud by byla taková nabídka, tak bych to vzal. Sportem se zabývám mnohem déle než politikou, je to mé životní poslání,“ řekl Hulinský, který je držitelem pátého danu v taekwondo.

Setkání ČSSD s novináři se zúčastnila také slavná oštěpařka a olympijská vítězka Dana Zátopková, která iniciativu vítá. „Děti jsou tlusté, ve dvanácti ani neumějí udělat kotrmelec. Proto děkuji ČSSD, že s takovou iniciativou přišla,“ řekla na konferenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám