Hlavní obsah

GIBS chce větší utajení. Politici se bojí šikany

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Dobrý den, jsme z Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ musejí se nahlásit příslušníci inspekce, která odhaluje trestnou činnost policistů, vězeňských dozorců i členů Celní správy, při každém vstupu do budovy či areálu, kde chtějí prověřovat a chytat hříšníky. Dostanou na vrátnici visačku jako každá jiná návštěva a někdy si pro ně někdo z domácích musí přijít, aby je dovedl tam, kam potřebují. A je po anonymitě. Utajení příslušníků inspekce přitom může hrát velkou roli.

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Detektivové GIBS při zatýkání pašeráků cigaret. Archivní foto

Článek

„Příslušníci inspekce se pohybují po areálech v režimu ,návštěva s doprovodem‘ či ,návštěva bez doprovodu‘ a je tak zcela znemožněno plnění úkolů vyžadujících anonymitu,“ upozorňuje zpráva GIBS o prvním roce jejího fungování. Vládě ji předložil premiér Jiří Rusnok spolu s šéfem inspekce Ivanem Bílkem a Právo ji má k dispozici.

S touto praxí se nehodlají její příslušníci spokojit a chtěli by změnit zákon tak, aby jejich činnost mohla být více utajena.

První rok inspekce odhalil i další problémy. Ačkoli zákon jí např. dává oprávnění při získávání údajů z různých databází a registrů, které spadají většinou pod vnitro, inspekci chybí vstup do některých dalších, které jsou jí zatím zavřené.

Rejdy inspekce lze zpětně vystopovat

„Toto při plnění úkolů inspekce způsobuje prodlevu a v některých případech je zcela znemožní,“ varuje zpráva.

Podle zprávy ohrožuje činnost inspekce i možná lustrace v informačních systémech, kdy lze v systému zpětně zjistit elektronickou stopu vedoucí právě k inspekci.

Neměli by se pohybovat bez doprovodu. Nerad bych, aby se někde postříleli
Martin Pecina, ministr vnitra

To jsou případy, kdy jsou prověřováni lidé požívající tzv. evidenční ochrany, což bývají třeba spolupracující svědci, policisté pracující v utajení, osoby používající krycí doklady či agenti.

Nová zákonná úprava by zpětné vysledování zájmu inspekce tedy mohla ztížit.

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina je ale zdrženlivý. „Nemám na to jednoznačný názor vyjma toho, že by se měli pohybovat bez doprovodu. Na to ať zapomenou, nerad bych, aby se někde postříleli,“ řekl Právu k úvahám GIBS Pecina. Ministr připustil, že případné změny by měly být až na nové vládě po volbách.

Nakloněn posilování kompetencí inspekce není ani soc. dem. stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. Připustil sice, že řada ve zprávě uvedených problémů může inspekci působit potíže, ale podle něho je třeba nejprve udělat změny v tomto sboru a teprve pak uvažovat o dalším.

„Dovedu si představit změnu zákona, ale rozhodně ne za situace, kdy se fungování GIBS podstatně nezmění. Řada těchto připomínek může obstát, ale není možné posilovat pravomoci někomu, kdo nenaplňuje mou důvěru v nezávislost a korektnost. Inspekce se soustřeďuje na věci, které zavání spíše šikanou řadových policistů,“ řekl Právu Tejc.

„Jakékoli posilování pravomocí si dovedu představit až ve chvíli, kdy odejde současné vedení,“ dodal.

Tejc je totiž přesvědčen, že ředitel GIBS by neměl pocházet z řad bezpečnostního sboru, který inspekce kontroluje. Posílit se má podle něj kontrola ze strany soudců a státních zástupců. Parlamentní kontrola je, jak dodal, jen doplněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám