Hlavní obsah

Nový systém na výplatu dávek bude nejdříve za tři roky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček chce vládě v srpnu předložit návrh na řešení systému výplaty nepojistných sociálních dávek. Vysoutěžení a zavedení nového systému si podle něj vyžádá přechodné období, které bude trvat tři až čtyři roky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

Článek

Nyní se resort připravuje na krizové scénáře. Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž znovu zkoumá, zda dodatky smluv, skrze něž jsou nyní provozovány stávající systémy výplaty dávek, nejsou v rozporu se zákonem. To konstatoval již v minulosti, a ačkoliv své rozhodnutí v rozkladovém řízení zrušil, „lze očekávat, že zákaz plnění dodatků uloží opětovně“, míní resort.

„Mojí snahou je najít právně konformní řešení pro stabilizaci a zlepšení funkcionality agendových informačních systémů, a to na přechodnou dobu. Tedy do doby implementace nového integrovaného systému,“ konstatoval Koníček.

„Konformní přechodné období u systémů pro výplatu dávek si vyžádá tři až čtyři roky,“ očekává Koníček.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

S vypsáním tendru na nového dodavatele systémů počítala i předchozí ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09). Ta chtěla soutěž vyhlásit nejpozději v červenci a v březnu příštího roku uzavřít smlouvu s tím, že nový systém by mohl fungovat již od roku 2015. Koníčkovy plány celý proces prodlužují.

Výplata dávek
Agendové informační systémy (AIS) pro výplatu nepojistných dávek tvoří šest systémů pro následující oblasti: zaměstnanost, hmotná nouze, sociální služby, zdravotně postižení, veřejná služba a státní sociální podpora. Měsíčně se jejich prostřednictvím vyplácí v průměru 1,9 miliónu dávek v hodnotě zhruba 6,3 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám