Hlavní obsah

Možná dostal prudkou letní virózu, odmítla Němcová Zemanův požadavek

• Aktualizováno
Novinky, dan, jas, tin

Předsedkyně Sněmovny a kandidátka ODS na premiérku Miroslava Němcová rezolutně odmítla splnit podmínku Miloše Zemana a donést mu 101 notářsky ověřených podpisů. Podle ní prezident chce ponížit Sněmovnu, což ona nikdy nedovolí. Podle Němcové mohl prezident také dostat „prudkou letní virózu”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová

Článek

„Je to další šokující požadavek Miloše Zemana. V žádném případě nebudeme nechávat ověřovat podpisy. Poslanci podepisovali s plným vědomím ty listiny a ty jsou všem plně k dispozici,“ řekla Právu Němcová. Dodala, že takovéto prezidentské podmínce se nepodvolí, i kdyby to mělo znamenat, že jí prezident sestavování vlády nesvěří.

„Buďto si pan prezident ze všech střílí a myslí to jako velkou legraci, anebo dostal nějakou prudkou letní virózu, anebo to myslí vážně a v tom případě bych se já musela zeptat, kterého notáře požádal, aby mu dal potvrzení, které by umožnilo vznik Rusnokovy vlády,” dodala Němcová ve vysílání České televize.

Podle ní si Zeman dělá alibi pro to, aby mohl nechat vládnout Rusnokův kabinet i v nedůvěře.

Němcová připomněla, že podobné požadavky by mohla hlava státu vznášet například i před podpisem schválených zákonů. Podle Němcové jde ze strany Zemana o „hrubý nátlak”, který je pro ni osobně neakceptovatelný.

Proti je i Sobotka

Podobný názor jako Němcová zastává lídr ČSSD Bohuslav Sobotka, který také usiluje o druhý pokus o sestavení vlády.

„Po panu Rusnokovi pan prezident žádné podpisy nepožadoval, a přesto jeho vládu jmenoval. Ústava koneckonců žádnou takovou podmínku nezná. Druhý pokus patřil znovu prezidentovi republiky a je zcela na něm, jak se rozhodne a koho pověří. Notářské ověřování podpisů pokládám za nadbytečné, v parlamentu se nepoužívá,“ sdělil Sobotka Novinkám na dotaz, co říká na Zemanův požadavek.

Sobotka dodal, že poslanec je veřejná osoba a každý si u něj může ověřit, zda svou vůli podpisem skutečně projevil, nebo ne.

S notářským potvrzením poslaneckých podpisů naopak nemá problém šéfka strany LIDEM Karolína Peake. „Je to legitimní požadavek prezidenta, který chápu,“ sdělila Právu Peake.

Podle Borise Šťastného z ODS je Zemanova žádost „poněkud paranoidní”, ale na druhou stranu uznává, že je prapodivná doba. Zvažuje, že k notáři půjde. „Lepší u notáře než vlastní krví,” komentoval to.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám