Hlavní obsah

ON-LINE: Jednání Sněmovny o rozpuštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslance čekalo na středeční mimořádné schůzi hlasování o rozpuštění Sněmovny. Potřebných 120 hlasů k rozpuštění Sněmovny se však nenašlo a schůze byla ukončena.

Premiér Jiří Rusnok oficiálně představil poslancům členy své vlády Video: Novinky

 
Článek

14:56 – Sněmovna nevyslovila souhlas s návrhem na své rozpuštění. Pro hlasovalo 96, proti 92 poslanců.  Potřeba bylo 120 hlasů. Schůze byla ukončena.

14:55 – Hlasování po jménech neprošlo ani podruhé.

14:52 – Návrh hlasovat po jménech neprošel. Hlasování bylo následně zpochybněno a bude se proto opakovat.

14:46 – Předseda KSČM Vojtěch Filip navrhl hlasování po jménech. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka přečetl návrh usnesení. Následuje pětiminutová přestávka.

14:40 – Laudát byl prozatím posledním přihlášeným. Vít Bárta nedbal prosby svého předřečníka a rozhodl se zareagovat. TOP 09 mimo jiné označil za sektu.

14:32 – Poslanec TOP 09 František Laudát požádal kolegy, aby  na jeho vystoupení pokud možno nereagovali, neboť není třeba, aby zaznívaly další floskule. Laudát je prozatím poslední přihlášený. „Rušíte mě tady,” obrátil se Laudát na ministry, které vyzval, aby se chovali slušně.

14:29 – Jiří Paroubek ocenil Doktorovu analýzu situace.

14:24 – Doktor tvrdí, že Zeman Němcovou sestavením vlády nikdy nepověří.

Hlasování o rozpuštění Sněmovny Video: Novinky

14:21 – Další z nezařazených poslanců, Michal Doktor, se pozastavil nad postupem prezidenta Miloše Zemana, který se rozhodl jmenovat úřednickou vládu 101 poslancům podporujícím koalici navzdory.

14:14 – Nezařazený poslanec Radim Fiala se rozhodl podělit s kolegy o důvody, které jej vedou k tomu, že bude hlasovat pro rozpuštění Sněmovny. „Tato země potřebuje zásadní změnu,” konstatoval poslanec.

14:11 – Předsedkyně LIDEM Karolína Peake oznámila, že její frakce nepodpoří rozpuštění Sněmovny a poslanci LIDEM i někteří nezařazení budou hlasovat proti konci komory. Peake shrnula i své priority.

14:06 – Babáka nahradila poslankyně ČSSD Hana Orgoníková, která kolegy seznámila s peticí za rozpuštění Sněmovny.

14:03 – Po přestávce se ujal slova poslanec VV Michal Babák, který věří, že bude pokračovat i vyšetřování dalších kauz.

13:00 – Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek na hodinu přerušil jednání. Sněmovna bude pokračovat od 14 hodin.

12:58 – Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc se vrátil k tématu údajné korupce trojice bývalých poslanců.

12:51 – Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) připomněla Paroubkovi, co předcházelo jejímu svolení ke stíhání poslance Ratha.

12:46 – Paroubek stále obšírně kritizuje bývalou Nečasovu vládu.

12:42 – Paroubek se následně pustil do bývalé vlády a zejména do ministra vnitra Jana Kubiceho. „Zaseli jste vítr a sklidili jste bouři,“ vzkázal Paroubek bývalému kabinetu, o jehož předsedu se zajímá policie. Následně se Paroubek zastal poslance Davida Ratha, který je držen ve vazbě pro podezření z korupce.

12:37 – Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek rozebírá přístup prezidenta k ústavním pravomocem. Podle něj se Zeman snaží změnit politický systém na prezidentský.

12:28 – Stanjurův projev vzedmul u kolegů vlnu reakcí, které završil předseda VV Vít Bárta.

12:26 – „Přátelé, nemůžeme říkat všechno, co nám slina na jazyk přinese,“ oslovil kolegy místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek a připomněl svému předřečníkovi, aby neříkal nesmysly.

Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek o vládě jako pokusných králícíchVideo: Novinky

12:22 – Stanjura tepe postup policie i státních zástupců. Připomíná i úterní verdikt Nejvyššího soudu, který zastavil stíhání trojice exposlanců.

12:18 – „Neříkejte, že když tam nominujeme členy ODS, je to korupce, a když tam nominujete člena ČSSD, je to v pořádku,“ dodal Stanjura, který připomněl i další sněmovní praktiky.

12:15 – Poslanec ODS Zbyněk Stanjura připomněl opoziční ČSSD její „politické pokrytectví“ ohledně přeběhlíků a trafik pro bývalé politiky. Zmínil například ministra zahraničí Jana Kohouta, který byl svého času ČSSD nominován do dozorčí rady ČEZ.

12:05 – Poslanci se začali přít o legitimitě přeběhlíků a o vázaném mandátu, který by dával mandát nikoliv poslanci, ale straně.

12:01Vítězslav Jandák poděkoval Marku Bendovi „za obavu o budoucnost sociální demokracie“. Bendu zkritizoval i poslanec KSČM Stanislav Grospič.  

11:55 – Poslanec Marek Benda uvedl, že si pečlivě poslechl všechny řečníky s přednostním právem, aby posoudil, zda zazní argument, který by jej přesvědčil hlasovat pro rozpuštění Sněmovny. „Bohužel nezaznělo vůbec nic. Nic, co tady nezaznělo za celé tři roky,“ řekl.  

11:48 – Poslanec Stanislav Polčák uvedl, že k rozpuštění Sněmovny by mělo dojít pouze v patové situaci. Na adresu ČSSD prohlásil, že by neměla účelově ohýbat ústavu.  

11:43 – Zaorálek se postavil proti úternímu propuštění tří exposlanců ODS z vazby. Před poslanci ocitoval definici projevu podle Listiny základních práv a svobod. 

11:39  – Lubomír Zaorálek prohlásil, že je otřesena důvěra občanů v předsedu vlády i jiné instituce. Připomněl expremiéra Petra Nečase a bývalou šéfku jeho kabinetu Janu Nagyovou, která byla kvůli údajné korupci obviněna a vzata do vazby. Proto by podle něj měli voliči rozhodnout o novém složení Sněmovny.

11:32 – Podle Sobotky byla většina veřejnosti potěšena pádem Nečasovy vlády. „Otázka je, jaký bude jejich postoj k parlamentní demokracii, když se tato vláda vrátí,“ podotkl s odkazem na navrhovanou vládu Miroslavy Němcové, kterou prosazují strany bývalé vládní koalice.  

11:22 – Se svým druhým projevem přišel Bohuslav Sobotka. Uvedl, že deklarovaná sněmovní většina není legitimní. Důvodem podle něj je, že ji tvoří poslanci za LIDEM.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr financí Miroslav Kalousek

11:16 – Filip navrhl, aby se o rozpuštění Sněmovny hlasovalo po jménech.  

11:12 – Miroslavu Kalouskovi Filip doporučil, aby nevzpomínal T. G. Masaryka, jak to Kalousek učinil ve svém projevu.  

11:10 – Šéf komunistů Vojtěch Filip zkritizoval některé kroky minulé vlády, například zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi.  

10:58 – Bárta zpochybnil deklarovanou většinu 101 poslanců. Podle něj jde o „reálně korupční prohnilou strukturu drženou pohromadě jen tím, že měla svoje penězovody“. 

10:53 – Slova se ujal šéf Věcí veřejných Vít Bárta. V projevu zkritizoval Miroslava Kalouska a zastal se Miloše Zemana. Podle něj se dopustil „velmi nemorálního a velmi nízkého útoku na hlavu státu“. 

10:48Předseda vlády Jiří Rusnok představil členy své vlády. Při představování Jana Fischera bušili poslanci do lavic.  

Premiér Jiří Rusnok oficiálně představil poslancům členy své vlády Video: Novinky

10:47 – Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek zopakoval, že poslanecký klub TOP 09 nebude hlasovat pro rozpuštění Sněmovny. K tomu má podle něj dojít jen ve chvíli, kdy Sněmovna není schopná nalézt většinu. Většinu přitom deklarovaly strany TOP 09, ODS a LIDEM.

Za další důvod označil chování prezidenta Miloše Zemana. „Jestliže pan prezident postaví vládu podle svého uvážení, úplně stejně se bude chovat po jakýchkoli dalších volbách,“ řekl. Řešením krize podle něj nejsou předčasné volby, ale důsledné uplatnění pravomocí Sněmovny.

Kalousek se navezl také do nové vlády. Ministři Jiřího Rusnoka jsou podle něj „pokusnými králíky Zemanova experimentu“.

Exministr financí také zdůraznil, že Sněmovna nemá pouze funkci zákonodárnou, ale i kontrolní. Upozornil, že v Rusnokově vládě sedí ministři, kteří se nezodpovídají voličům. „Někteří se možná zodpovídají svým sponzorům, ale co chtějí ti sponzoři, to zase nevíme my,“ řekl.

Kalousek si svým projevem vysloužil dlouhý potlesk.

10:26 – Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová uvedla, že rozpuštění Sněmovny je nejférovější řešení nastalé krize.  

Foto: Petr Horník, Právo

Mimořádné schůze Sněmovny se účastní všichni ministři Rusnokovy vlády.

10:18 – Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová informovala v tiskovém prohlášení, že obdržela žádost Vrchního státního zastupitelství v Olomouci o zpětvzetí žádosti o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání Petra Nečase. „Žádost byla postoupena mandátovému a imunitnímu výboru,“ uvedla Němcová.  

10:13 – Jako první se ujal slova Bohuslav Sobotka, šéf ČSSD, která předložila návrh na rozpuštění Sněmovny. „Sociální demokraté by s tímto návrhem nepřišli, pokud by nebyli přesvědčeni o tom, že umožnění nových voleb je nejlepším řešením současné politické krize,“ uvedl.   

10:11 – Sněmovna odsouhlasila program mimořádné schůze. Jediným bodem je hlasování o rozpuštění komory.  

10:09 – Nezařazený poslanec Radim Vysloužil v tiskovém prohlášení uvedl, že nepodpoří rozpuštění Sněmovny ani Rusnokovu vládu při případném hlasování o důvěře.  

10:03 – Poslanci se postupně usazují ve svých lavicích. Do vládních lavic poprvé zamířili ministři Rusnokovy vlády.  

09:52 – ČSSD bude prosazovat, aby se o rozpuštění Sněmovny hlasovalo po jménech. Poslanci ČSSD prý dorazí v plném počtu a budou hlasovat pro rozpuštění komory.  

09:49 – Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka upozornil na tiskové konferenci, že za nastalou krizi mohou pravicové strany. Dodal, že se země nachází v hospodářské krizi, a je proto potřeba mít legitimní vládu.

09:42 – Na tiskové konferenci po jednání klubu KSČM zopakoval šéf strany Vojtěch Filip, že komunisté budou hlasovat pro rozpuštění komory.

K rozpuštění Sněmovny je zapotřebí nejméně 120 hlasů. Poslanci ODS, TOP 09 a LIDEM už ale avizovali, že pro něj ruku nezvednou.

Na tahu proto nyní bude premiér Jiří Rusnok, který se pokusí získat podporu mezi poslanci pro vyslovení důvěry své vládě. To může blokovat bývalá vládní koalice, která i zde proklamuje soudržnost se 101 hlasy proti vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám