Hlavní obsah

Američané dostali českou žádost o vydání Dahlgrena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo spravedlnosti v pátek předalo americké straně žádost o vydání Američana Kevina Dahlgrena, který je podezřelý ze čtyřnásobné vraždy příbuzných v Brně. Informovala o tom mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Foto: Novinky.cz s použitím Facebook a Právo

Kevin Dahlgren

Článek

Čechová již ráno uvedla, že žádost na ambasádě USA osobně předá zaměstnankyně ministerstva. "Podle zahraničních smluv tím bude žádost považována za doručenou," upozornila. Přesto ministerstvo zašle dvě kopie žádosti americkému ministerstvu spravedlnosti i ministerstvu zahraničních věcí, a to prostřednictvím české ambasády ve Washingtonu.

"Od okamžiku předání žádosti už bude celá věc v rukou americké justice. Mohou si vyžádat doplnění spisu, v takovém případě jsme samozřejmě připraveni spolupracovat," dodala.

Američan je obviněný z vraždy čtyř příbuzných v Brně-Ivanovicích: své sestřenice, jejího manžela a jejich dvou synů. Jihomoravští kriminalisté se domnívají, že shromáždili dost pádných důkazů, které dvacetiletého Dahlgrena usvědčují. Motiv činu ale zatím není známý a podle policistů jej může plně vysvětlit jen on.

Mluvčí brněnského státního zastupitelství Hynek Olma řekl, že podklady k extradiční žádosti jsou přeloženy do angličtiny a tvoří je výsledky policejního vyšetřování vraždy.

Vydání není jisté

K podání žádosti o vydání má Česká republika lhůtu do 23. července. Zda Spojené státy muže vydají, zatím není jasné. Své občany ke stíhání v zahraničí totiž USA vydávají jen ojediněle. Dahlgrenovi hrozí v Česku výjimečný trest, tedy až doživotní pobyt za mřížemi.

Dahlgren přicestoval za příbuznými do Brna počátkem května. Bydlel v jejich domě v Ivanovicích a nabízel výuku angličtiny. Co přesně se v den vraždy stalo, se prozatím neví. Ze spisu vyplývá, že Američan postupně zavraždil tři členy rodiny; rodiče a jednoho ze synů. Mezitím u domu zazvonila paní na úklid, kterou poslal pryč, a také poštovní doručovatelka.

Až poté dorazil domů druhý syn, který byl také později nalezen mrtvý. Dahlgren si následně vzal taxi z Brna na letiště do Vídně a odtud odletěl do USA. Ostatky příbuzných údajně zapálil. Našli je hasiči, kteří do domu dorazili likvidovat požár. Mezinárodní zatykač byl v ČR vydán v době, kdy cizinec letěl nad Atlantikem. FBI pak Dahlgrena na žádost jihomoravských kriminalistů zadržela 23. května na letišti ve Washingtonu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám