Hlavní obsah

Rusnok chce Picka ministrem obrany, zemědělství povede Toman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Současný ministr obrany Vlastimil Picek dostal od designovaného premiéra Jiřího Rusnoka nabídku, aby setrval na tomto postu a pokračoval v jeho úřednické vládě. Picek je v současnosti v zahraničí a premiérovi odpověděl, že jeho nabídku zváží po návratu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Vlastimil Picek

Článek

Rusnok to řekl v České televizi. Prohlásil také, že nabídl místo šéfa ministra financí současnému náměstkovi resortu Janu Gregorovi. Ten však odmítl.

Ve čtvrtek už kývl na nabídku zastávat post ministra zemědělství v Rusnokově vládě prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. O něm se jako o možném ministru zemědělství hovořilo již v minulých dnech. Toman má v čele resortu čtyři priority. Vyřešit následky červnových povodní, společnou zemědělskou politiku EU, rozpočet resortu a dohled nad kvalitou potravin.

Nabídku vést ministerstvo pro místní rozvoj dostal podle ČTK Daniel Braun. Dosud působil jako první náměstek ministra Kamila Jankovského.

Rusnok oslovil ve čtvrtek také náměstka FN Motol Martina Holcáta s nabídkou ujmout se resortu zdravotnictví. Holcát se má rozhodnout do pondělí. "Byl jsem ve vile a dostal jsem nabídku ke zvážení, do pondělí se mám rozhodnout," uvedl Holcát.

Premiér mu prý zatím konkrétně neřekl, co by jako ministr zdravotnictví měl dělat. "Známe se už hodně dlouho a v určité fázi, kdy jsem byl třeba náměstkem ministra, tak jsme určité věci konzultovali," uvedl.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Holcát

Rusnok v České televizi odmítl původní informaci, že by se ministrem kultury mohl stát bývalý šéf ČT Jiří Balvín. „Nejednal jsem s ním” řekl.

Šimerka odmítl

Nabídku stát se ministrem práce a sociálních věcí odmítl z osobních důvodů exministr Petr Šimerka. Za Rusnokem ve čtvrtek přijela i bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová. Novinářům řekla, že ani ona nemá ambice se do čela ministerstva vrátit. Žádnou nabídku ani nedostala, s Rusnokem řešili pouze téma rozpočtu na vědu a výzkum.

Na nabídky nového premiéra prozatím přistoupili Martin Pecina, který se má stát ministrem vnitra, a Marie Benešová, která bude ministryní spravedlnosti.

Je pro zvýšení minimální mzdy

Ve čtvrtek dopoledne Rusnok jednal v Kramářově vile se spisovatelem Pavlem Kohoutem a opětovně za ním zavítal i šéf odborů Jaroslav Zavadil. O Kohoutovi Rusnok v ČT prohlásil, že s ním nepočítá do vlády, pouze jej považuje za významnou osobnost a chtěl znát Kohoutův názor.

Rusnok v České televizi popřel, že by při vybírání adeptů pro jednotlivá ministerstva hleděl na stranickou příslušnost. Odmítl také, že by mu někdo pomáhal s výběrem konkrétních jmen.

Dodal také, že podporuje zvýšení minimální mzdy. „Minimální mzdu považuji za rozumné zvýšit,” řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám