Hlavní obsah

Kalousek se obul do prezidenta: Je to vláda kamarádů Miloše Zemana

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek se těsně po jmenování Jiřího Rusnoka premiérem úřednické vlády velmi kriticky vyjádřil na adresu prezidenta Miloše Zemana. Uvedl, že jedinou legitimní vládou je vláda Miroslavy Němcové, která má podporu 101 poslanců. Současná koalice podle něj odmítá rozpuštění Sněmovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Kalousek (TOP 09).

Článek

„Jediná legitimní většina je 101 hlasů současné, nebo teď už možná bývalé, vládní koalice,“ prohlásil Kalousek v emotivně laděném projevu. „Jediná vláda, která může získat důvěru, a jediná vláda, která může prosadit rozpočet, je vláda Miroslavy Němcové,“ dodal.

Odmítl, že by dosavadní koalice poskytla hlasy na rozpuštění Sněmovny. „Máme mandát od voličů a máme povinnost ho vykonávat,“ zdůvodnil.

Vládu úředníků označil za „vládu kamarádů Miloše Zemana“. Považuje ji za výsledek nezodpovědného jednání prezidenta, neboť úřednická vláda bez podpory Sněmovny nebude moci prosadit rozpočet na příští rok. „Rusnok na sebe bere odpovědnost, o které ví, že jí nebude moct dostát,“ řekl Kalousek.

Rozpočtové provizorium

Jestliže Rusnok nezíská pro svou vládu důvěru, pak je podle ministra financí v demisi otázkou, jak rychle prezident Zeman rozhodne o jmenování jiného premiéra, jak to ukládá ústava. „Bude-li se chovat stejně nezodpovědně jako v tomto případě, uvrhne zemi do rozpočtového provizoria,“ varoval.

Podle Kalouska by to znamenalo, že ministr financí uvolní každý měsíc jen zlomek výdajů. „V žádném případě se nemůže uvolnit jedna jediná koruna na investice,“ uvedl s tím, že právě Zeman neustále upozorňuje na nutnost proinvestičních opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám