Hlavní obsah

Na opravy silnic a tratí vyčlení stát 1,3 miliardy

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záplavy vody, nánosy bahna a padlé stromy včera v Česku zastavily provoz na dvaceti železničních tratích a 150 silničních úsecích. Jakmile voda opadne, poskytne stát na jejich nezbytné opravy celkem 1,3 miliardy korun. Sdělil to ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Stát vyčlenil na opravy silnic a tratí 1,3 miliardy.

Článek

„Peníze půjde použít na železniční tratě a jakékoli silnice s výjimkou těch místních,“ upřesnil Stanjura. Zmíněných 1,3 miliardy korun se vyčlení z rezervy Státního fondu dopravní infrastruktury. Vlastníci komunikací se na něj mohou se žádostí o peníze obracet hned poté, co vyčíslí škody.

„Stát upřednostní žadatele, kteří přijdou nejrychleji, aby mohly být škody odstraňovány co nejdříve,“ prohlásil v té souvislosti Stanjura. Celkové povodňové škody na železnici zatím nelze přesněji stanovit, Stanjura je ale odhaduje na stovky miliónů korun. Podobné výše dosáhnou podle něj škody na dálnicích a silnicích.

Někde neprojely ani autobusy. V železniční dopravě způsobil včera největší problémy výpadek bezpečnostního systému kolínského nádraží, jenž notně zkomplikoval dopravu na této páteřní trati. Po několika hodinách byl systém opraven a rychlíky zde opět mohly projíždět rychlostí až 120 kilometrů v hodině. Ještě včera po poledni však vlaky stály na dvanácti regionálních tratích. Na devíti z nich zajišťovala přepravu cestujících náhradní autobusová doprava. V okolí zbývajících tří tratí byla ovšem situace tak kritická, že neprojely ani autobusy.

„Například trať Kunčice nad Labem–Pilníkov byla zavalena bahnem. Mezi Jílovým u Prahy a Zbraslaví se na koleje sesul svah. Tratě Kouřim–Pečky, Vyšší Brod–Loučovice i Číčenice–Temelín byly zaplaveny a na některé další úseky popadaly stromy či je velká voda podemlela,“ informovala mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám