Hlavní obsah

Zeman se nezměnil, zůstal profesionálem, říká jeho kancléř Mynář

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo uvedl, že Miloš Zeman se nezměnil poté, co nastoupil do křesla hlavy státu. Zmínil také, že Zeman je na rozdíl od ranního ptáčete Václava Klause sova.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Je Miloš Zeman jako prezident jiný, než byl předtím?

Je jiný v tom, že každý den chodí v obleku a kravatě, což předtím nechodíval. Nedělá mu to žádnou radost. On není tím modelem, který si užívá, že může mít každý den jiný oblek a kravatu.

Ale vy se mě samozřejmě ptáte, zda se svým chováním změnil, zda je jiným člověkem. Mohu říct, že mě v tom pan Zeman nepřekvapil, protože jsem ho znal těch pár let předtím jako obrovského profesionála. A je jedno, jestli je to profesionál na úrovni šéfa strany, parlamentu, premiéra nebo prezidenta.

Oficiální fráze nejsou jeho stylem.
Kancléř Vratislav Mynář

Je vidět, že využil beze zbytku odpočinku na Vysočině, načerpal obrovskou sílu. Politika je jako jezdit na kole, to se nezapomíná. Myslím, že to dělá velmi dobře.

Jak hodnotíte první dvě prezidentské zahraniční cesty na Slovensko a do Rakouska?

Nejdřív musím říct: koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Samozřejmě musím chválit pana prezidenta, nehledě na to, že mi podepisuje výplatu. Ale ne, teď vážně. Z těch dvou návštěv je vidět, že to, co říkám, není pochlebování. V obou zemích byl přivítán jako obrovská osobnost. Z obou návštěv mám skvělý pocit. Pan prezident je unikátní v tom, že není na dlouhé řečnění, má rád, když se dojde k reálnému výstupu. Oficiální fráze nejsou jeho stylem. Proto mám od pana prezidenta za úkol, abych vyhodnocoval podnikatelské mise.

Miloš Zeman avizoval, že se bude scházet s experty v Lánech a naváže tak na tradici T. G. Masaryka. Víte už, kdy se začne tato aktivita rozvíjet? Budete se účastnit?

Je dána užší skupina pěti až šesti lidí, kteří budou stálými hosty expertní skupiny. A k tomu podle daných priorit budou přizváni další odborníci. Mohu se pochlubit, budu mít tu čest být jedním z kmenových účastníků těchto jednání. Pak je ještě domluveno, že se mimo tuto expertní skupinu chce pan prezident scházet s lidmi, které zná a věří jim, tedy s většinou členů své bývalé vlády.

Jak často se bude jádro expertního týmu scházet?

Chceme tomu nastavit pravidelný rytmus, mělo by to být minimálně jednou za měsíc.

Pan prezident Klaus byl spíše skřivan, náš pan prezident Zeman je spíše sova.
Kancléř Vratislav Mynář

A kdy tedy bude první setkání v Lánech?

V minulém týdnu jsme se o tom s panem prezidentem bavili. Díky tomu, že už občas tráví čas v Lánech, byl se podívat v lovecké chatě v Luzích, zda bude těmto setkáním vyhovovat. Velmi se mu tam líbí, takže místo už máme. Při mé první návštěvě v Lánech, kdy jsme se seznamovali se zaměstnanci, jsem byl osloven, abych termín připravil. Konkrétní ještě není, ale předpokládám, že první schůzka by měla proběhnout už v květnu.

Bude prezident Zeman na zámku v Lánech, obklopeném podobně jako jeho chalupa na Vysočině přírodou, trávit více času? 

Mohu potvrdit, že panu prezidentovi se v Lánech velmi líbí. Jezdí tam na odpočinek. Není to zatím pravidlem, ale myslím, že už dva nebo tři víkendy tam strávil. Je to dáno zasazením do přírody a tím, že je tam maximální klid proti Praze. Pan prezident tedy našel místo, kde může po práci odpočívat.

Jak se vám spolupracuje s lidmi z éry Václava Havla a Václava Klause? Jsou nějaké třecí plochy?

Neřekl bych třecí plochy. Pan prezident Klaus je určitě velmi pracovitý člověk, dal tady tomu nějaký řád. Funguje to dál, jen jsou drobné úpravy v časovém režimu. Když to převedu do řeči zvířat, tak pan prezident Klaus byl spíše skřivan, který přicházel na osmou hodinu a končil někdy v odpoledních hodinách a pak měl svůj volný čas. Náš pan prezident Zeman je spíše sova. Nepřichází na osmou, ale řekněme třeba kolem desáté hodiny. O to déle jsme tady na Hradě, často do osmé deváté hodiny večer.

Prezidentští kandidáti už odevzdali účetnictví. Týmy Miloše Zemana a také Jana Fischera tak učinily s tím, že jim zůstaly nevypořádány některé částky. Jak to vypadá v tuto chvíli s neuhrazenými financemi? 

Na rozdíl od pana Fischera jsme věděli a víme o tom, že veškeré náklady spojené s kampaní máme pokryty dary. Pokud by tomu tak nebylo, vypadl by některý z avizovaných dárců, tak jsme byli jako účetní jednotka, volební výbor, připraveni, tak jak to vyžaduje prováděcí zákon, tyto výpadky z osobních účtů nahradit. U pana Fischera se k tomu dluhu určitým způsobem postavil jen pan Fischer, a ty lidi, kteří jsou za to odpovědni vlastním majetkem, to nechávalo velmi klidné.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku PRÁVO

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám