Hlavní obsah

Autory amnestie jsou Jakl, Hájek a Hasenkopf, řekl Zemanův kancléř

Právo, Jiří Ovčáček

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář v exkluzívním rozhovoru pro Právo prozradil autory novoroční amnestie prezidenta Václava Klause, která pobouřila veřejnost. Byli jimi tehdejší šéf politického odboru Hradu Ladislav Jakl, vicekancléř Petr Hájek a poradce hlavy státu a právník Pavel Hasenkopf.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Pane kancléři, řekl jste, že budete pátrat po autorech problematické amnestie, kterou vyhlásil bývalý prezident Václav Klaus 1. ledna. Už jste ta jména zjistil?

Aniž bych si chtěl hrát na Sherlocka Holmese, mne to samozřejmě zajímalo. Nechtěl jsem věřit tomu, že by sám pan prezident Václav Klaus mohl být strůjcem takové záležitosti. Byť pan prezident, myslím, že to bylo pro váš deník, velmi gentlemansky uvedl, že je tvůrcem amnestie.

Mohu potvrdit, že jsem se touto záležitostí u nás na Hradě zabýval. A mohu říct, že toto dítě nemá jen jednoho otce, pana prezidenta Klause, ale má těch otců několik. Praví otcové amnestie jsou pan Jakl, pan Hájek a pan Hasenkopf, což je právník u nás na Hradě.

Jde o tato tři jména, nebo jich bylo víc?

Myslím, že mohu sdělit, že už i to složení napovídá, kdo jakou roli v té amnestii měl. Myslím, že když zůstaneme u těchto tří jmen, tak jsou to ti praví otcové.

Pánové Hájek, Jakl a Hasenkopf tedy připravovali text amnestie pro Klause.

Ano, mohu říct, že tito tři lidé velmi intenzivně pracovali na textu amnestie pro pana prezidenta.

Včetně toho kritizovaného druhého článku amnestie, který zastavil probíhající trestní stíhání?

Připravovali to celé, to znamená, že druhý článek nedomýšlel nikdo jiný než lidé z tohoto týmu.

Zjistil jste, jakým dílem se každý z této „amnestijní trojice“ na textu podílel, kdo měl rozhodující slovo?

Nechtěl bych být úplně konkrétní, protože na to nemám ani povolení pana prezidenta Miloše Zemana.

Mluvíme o věcech, které jsem si zjišťoval jako kancléř Vratislav Mynář. Nicméně mohu uvést, že velmi důležitou roli měl, protože šéfoval v té době politickému odboru, pan Jakl.

Když hovoříte o klíčové roli „amnestijní trojice“, přece jenom, jaká byla úloha prezidenta Klause, samozřejmě kromě toho, že amnestii veřejně vyhlásil?

Nechtěl bych se k tomu více vyjadřovat. Beru to tak, že prohlášení bylo od pana prezidenta Klause velmi gentlemanské a dělal to podle mě i v rámci ochrany té nesvaté trojice.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku PRÁVO

Reklama

Související články

Amnestie jí změnila pohled na spravedlnost

Už čtyři roky se snaží domoci od svého bývalého partnera placení výživného na společnou dceru. Věra Hartová už zkusila snad opravdu všechno a zatím se nic...

Výběr článků

Načítám