Hlavní obsah

Odpírače veřejné služby ministerstvo vrací zpátky na úřady práce

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé, kteří byli vyřazeni z evidence úřadů práce kvůli tomu, že odmítli vykonat tzv. veřejnou službu, mají šanci se mezi uchazeče o práci znovu zařadit. Nedávno je k tomu vybídl ombudsman. Ministerstvo práce a sociálních věcí už takto podle zjištění Novinek vyhovělo pěti lidem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na veřejné práce mohly úřady posílat ty, kteří byli déle než dva měsíce v evidenci uchazečů o zaměstnání.

Článek

Institut veřejné služby zrušil loni na podzim Ústavní soud. Úřady práce na ni mohly od loňského roku bez nároku na mzdu posílat lidi, kteří byli aspoň dva měsíce bez práce. Pokud odmítli, přišli o podporu a dávky a museli si platit zdravotní pojištění. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský označil tento institut za nucené práce.

Ombudsman Pavel Varvařovský před několika týdny poradil lidem, kteří byli vyškrtnuti z evidence uchazečů o zaměstnání právě proto, že nenastoupili na veřejnou službu, aby se obrátili na ministerstvo práce a sociálních věcí a podali podnět k přezkumnému řízení.

K tomu už podle ministerstva několik lidí přistoupilo. „V kontextu s přezkumným řízením se na MPSV obrátilo pět lidí. Byli vzati zpět do evidence uchazečů o zaměstnání,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Zdravotní pojištění musí doplatit stát

V případě, že se dotyčný takto vrátí do evidence, mělo by se na něj podle ombudsmana nahlížet, jako by nikdy nebyl z evidence vyřazen. „Tudíž i pojistné na zdravotní pojištění, které v důsledku vyřazení musel či měl hradit sám, za něj musí doplatit stát,“ upřesnil ombudsman.

Ministerstvo práce už loni avizovalo, že chce veřejnou službu nezaměstnaných zachovat. Mají se však změnit její podmínky tak, aby vyhověla výtkám Ústavního soudu. Nahradit by ji také mohly veřejně prospěšné práce na zkrácený úvazek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám