Hlavní obsah

Rathova šéfka veřejných zakázek je náměstkyní kolínské nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín

Spolupracovnice Davida Ratha (dříve ČSSD) Johana Novotná, která byla za éry bývalého hejtmana šéfkou krajského oddělení veřejných zakázek, získala speciálně zřízené manažerské místo v kolínské nemocnici. V polovině února se stala ekonomickou náměstkyní, jeden náměstek přes hospodaření přitom už v nemocnici je.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí Davida Ratha k soudu.

Článek

Informuje o tom server Ihned.cz. Rath, který je vazebně stíhán kvůli korupci, si Novotnou na kraj přivedl z administrátorské firmy ML Compet, která figuruje v jeho korupční kauze. Jednou z 11 obviněných je jednatelka ML Compet Lucia Novanská. Společnost se podle policie podílela na manipulaci tendrů, mimo jiné i v kolínské nemocnici.

Speciální místo pro Novotnou nemocnice podle serveru zřídila v době úspor, které ředitel Petr Chudomel zdůrazňoval i v novoročním dopise zaměstnancům. Bývalou hejtmanku Zuzanu Moravčíkovou (ČSSD) informace o novém angažmá Novotné překvapila. Loni po svém nástupu na úřad s ní odmítla spolupracovat a Novotná musela spolu s dalšími lidmi odejít.

Policie poslance obvinila loni v květnu z přijetí sedmimiliónového úplatku. Rath si údajně vzal peníze za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle žalobce si politik řekl dohromady o více než 22 miliónů korun, převzal prý přes 16 miliónů. Zbytek již nedostal, protože ho policisté mezitím zadrželi.

Policie Ratha a dalších deset spoluobviněných navrhla začátkem března obžalovat. [celá zpráva] Státní zástupce chce žalobu podat nejpozději na přelomu března a dubna. Rath, kterému hrozí až dvanáctiletý trest vězení, obvinění odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám