Hlavní obsah

Silnici z Chrudimi do Pardubic zablokovalo náledí, nehod jsou desítky

Silnici z Chrudimi do Pardubic ve středu zablokovalo náledí, policie v Pardubickém kraji od rána eviduje 30 nehod. Před náledím silničáři varují zvláště v západní části regionu. Čerstvý sníh a náledí komplikují dopravu i na dalších místech České republiky.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

U Medlešic na Chrudimsku se srazila dvě osobní auta a dodávka, frekventovaná státní silnice z Chrudimi do Pardubic byla asi na hodinu zcela uzavřena. Poblíž místa nehody bylo několik dalších havarovaných vozidel, většinou sjela do příkopu.

"Skoro neprůjezdná je i náhradní vedlejší silnice z Chrudimi přes Ostřešany. Auta jezdí krokem a cestu lemují vozidla v příkopu," řekl krajský operační důstojník. Další havárie náledí způsobilo například u Heřmanova Městce a Zaječic na Chrudimsku nebo u Čepí na Pardubicku.

V sousedním Královéhradeckém kraji v noci napadlo několik centimetrů sněhu. Rozbředlý sníh leží na řadě silnic prvních tříd, zbytky rozbředlého sněhu jsou i na dálnici D11 z Prahy do Hradce Králové. Sníh leží na řadě silnic nižších tříd. Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost.

V Libereckém kraji napadlo do rána až deset centimetrů sněhu a na většině území kraje stále sněží. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Problémy mohou mít kamióny ve stoupáních, i na hlavních tazích totiž leží vrstva rozbředlého sněhu, která může klouzat. Podle informací policie přibývá dopravních nehod. Pozor by si měli dát motoristé na rychlostní silnici 35 ve směru z Turnova na Liberec. Na vrcholu Jeřmanického kopce havarovala dvě osobní auta a jeden pruh je tam uzavřen.

Sypač v potoce

Zhruba patnáct centimetrů sněhu napadlo v noci na středu v Karlovarském kraji, ale díky pluhům byly hlavní silniční tahy takřka bez sněhu. „Na Božím Daru je na silnici do Německa uježděný sníh, ale vozovka je sjízdná,“ uvedl šéf zimní údržby silnic v Karlovarském kraji Josef Bulka.

Kolem páté ráno havaroval na silnici III. třídy mezi Otročínem a Brtí na Karlovarsku sypač s pluhem. „Komunikace je tam poměrně úzká a náš řidič sjel při úklidu sněhu do příkopu, pod kterým je 15 metrů hluboký sráz, na kterém se sypač převrátil a skutálel se do potoka,“ popisoval Bulka, podle kterého to řidič pluhu odnesl jen oděrkami. „Hůř je na tom auto, které je dva roky po generálce, takže tam budou škody asi vysoké,“ poznamenal Bulka.

Na Karlovarsku napadlo 15 centimetrů sněhuVideo: Rudolf Voleman, Právo

Další nehoda se stala po sedmé hodině ráno na silnici u Olšových Vrat nedaleko letiště. „Vozidlo bezpečnostní agentury jelo zřejmě k zásahu a při rychlé jízdě se převrátilo na namrzlé silnici na střechu. Nikomu z posádky vozu se ale nic nestalo,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Böhmová.

Na Šumpersku a Jesenicku sněžilo, silnice jsou ale sjízdné

Na Šumpersku a Jesenicku v noci sněžilo a na tamních silnicích ráno ležely zbytky rozbředlého sněhu. Řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. Ve zbývající části Olomouckého kraje jsou silnice většinou holé a suché.

"V horských polohách Šumperska v noci napadly až dva centimetry sněhu a v nižších polohách to byl spíše poprašek. Na Jesenicku byly srážky o něco vydatnější a na celém jeho území napadly zhruba dva centimetry sněhu," řekl dispečer šumperské správy silnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám