Hlavní obsah

Zeman bude vztahy se Slovenskem cítit podobně, svěřil se Klaus v Bratislavě

Novinky, jas, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Václav Klaus v úterý naposledy zavítal na Slovensko ve funkci českého prezidenta. Po setkání se slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem uvedl, že od svého nástupce neočekává žádné výrazné posuny ve vnímání východního souseda. Miloš Zeman bude podle Klause cítit vzájemné vztahy obou zemí velmi podobně.

BEZ KOMENTÁŘE: Václav Klaus se přijel rozloučit do BratislavyVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Gašparovič Klausovi poděkoval za dlouholetou spolupráci a připomněl množství vykonané práce i pozitiva, která spolupráce obou přinesla.

Klaus připomněl, že na Slovensku je již potřinácté. "To je hodně," dokumentoval nadstandardní vztahy a dodal, že "přítelem Slovenska bude ve všech životních aktivitách i nadále".

Foto: Jan Koller, ČTK

Český prezident Václav Klaus a slovenský prezident Ivan Gašparovič (vpravo)

Zároveň dodal, že podobně pozitivní vztah bude podle něj mít i jeho nástupce v prezidentském úřadu. "Bude to myslím cítit velmi podobným způsobem," dodal český prezident.

Rozdělení pomohlo oběma zemím

Na dotaz novinářů, proč Klaus nedostal podobně jako jeho předchůdce Václav Havel nejvyšší slovenské vyznamenání, Gašparovič dodal, že co není, může být. Český prezident opáčil, že kdyby si oba státníci vyměnili takováto ocenění, stali by se terčem médií. "My jsme jim tuto radost neučinili," dodal Klaus.

Prezidenti se vrátili i k rozdělení Československa. Klaus v této souvislosti zmínil, že tento krok pomohl oběma zemím. "Možná více Slovensku než Česku," odtušil. Rovněž Gašparovič míní, že bez tohoto kroku by vztahy obou národů nebyly tak bezproblémové. "Nebyl by to vztah rovného s rovným," dodal.

V dotazu na svou budoucnost Klaus zopakoval, že hodlá intenzivně fungovat v rámci svého institutu, kde bude "mluvit, psát, přednášet a vydávat knihy" a zabývat se řadou témat z politiky, ekonomie i sociálních věd.

Klause přivítá i Fico

Klause v Bratislavě přijme i předseda parlamentu Pavol Paška a premiér Robert Fico. Český prezident se na Bratislavském hradě zúčastní vernisáže výstavy ke 20. výročí vzniku České a Slovenské republiky pod názvem „20 let na českých a slovenských náměstích“.

V Klausově programu je rovněž návštěva Katedrály sv. Martina, korunovačního chrámu uherských králů v Bratislavě. Ve středu se Klaus zúčastní slavnostního zasedání sněmu Sdružení podnikatelů Slovenska, na němž český prezident převezme výroční cenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám