Hlavní obsah

Silnice se proměnily v kluziště, nehod jsou desítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní varování meteorologů před ledovkou se naplnilo a v noci na středu se některé silnice a chodníky proměnily v kluziště. Od středečního rána havarovalo několik desítek aut.

Dopravní nehoda u Třemošné na PlzeňskuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Na silnicích v Plzeňském kraji se tvoří náledí, nejpostiženějšími okresy jsou Plzeň-jih a Domažlicko. Kvůli zledovatělé vozovce byla ráno na několika místech zablokovaná doprava, kamion napříč vozovkou zastavil například provoz na silnici vedoucí na hraniční Folmavu.

U města Třemošná ve směru na Plzeň záchranáři zasahovali u nehod tří aut. Dva osobní vozy a dodávka sjely na namrzlé vozovce ze silnice. Tři lehce zranění skončili v nemocnici, řekla Právu mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková.

V regionu slabá sněhová přeháňka zanechala na silnicích centimetr dva sněhu, po jeho ujetí ale vzniká náledí. Veškerá technika silničářů je proto v terénu.

Přes 20 nehod v Ústeckém kraji

Počasí zkomplikovalo ráno dopravu v Ústeckém kraji, v noci napadlo několik centimetrů sněhu. Na Děčínsku hlásila policie kvůli kluzkému sněhu a ledovce nesjízdných několik silnic. Od 6:00 se v kraji stalo přes 20 dopravních nehod včetně několika hromadných, nejvíc na Děčínsku, Litoměřicku a Teplicku. Většina havárií se ale obešla bez zranění.

Nejhorší je situace na Děčínsku, kde jsou problémy i na hlavních tazích. Kvůli nehodě nákladního auta, které skončilo částečně v příkopě, je neprůjezdný pravý jízdní pruh rychlostní silnice R63 mezi Teplicemi a Ústím nad Labem.

Přímo v Děčíně se srazilo pět osobních aut v ulici Na Vyhlídce, nehody čtyř aut se staly v Purkyňově a Lužické. Auta bourala také v Kamenické, Litoměřické a ulici Na Výšinách. Na výjezdu z Děčína ve směru na Benešov nad Ploučnicí skončila čtyři auta v příkopě. Nehoda se stala také v Dobkovicích a Jílovém na Děčínsku.

Náledí komplikuje od časného rána jízdu řidičům v některých částech jižních Čech. „Jde především o Prachaticko, Českokrumlovsko, ale i některá místa na Českobudějovicku.

Bez omezení zůstávaly po ránu sjízdné jenom silnice první třídy na Písecku. Na ostatních komunikacích v regionu se řidiči musejí připravit na možné komplikace. Platí to i o úseku D3 na Táborsku, je sjízdný jen se zvýšenou opatrností.

V Karlovarském kraji místy namrzlé silnice

Na vedlejších silnicích Vysočiny leží po nočních přeháňkách místy ujetý sníh krytý drtí. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré. Všechny komunikace v kraji jsou s opatrností sjízdné, uvedl dispečink krajské správy a údržby.

Silnice v Karlovarském kraji jsou místy namrzlé. Policie žádá řidiče, aby zhoršeným podmínkám přizpůsobili styl jízdy. V noci řešili policisté čtyři nehody, na nichž má svůj podíl ledovka.

V Olomouckém kraji leží místy sněhový poprašek. Silničáři měli sice v noci venku techniku a cesty preventivně sypali, zvýšená opatrnost je však podle nich na místě. Většina silnic v kraji je nyní holá a mokrá.

Na Liberecku připadlo několik centimetrů sněhu

Několik centimetrů sněhu připadlo ve středu ráno v Libereckém kraji a místy stále sněží. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, rozbředlý sníh je i na hlavních tazích. Na silnicích nižších tříd na Jablonecku a v Jizerských horách leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Provoz je ale podle policie zatím plynulý. Dvě nehody se ráno do 7:15 staly na Českolipsku. V Dubické ulici v České Lípě se srazila tři auta a dva vozy bouraly v Novém Boru na silnici ve směru na Dolní Pihel.

Silnice druhých a třetích tříd na jižní Moravě jsou po nočním sněžení sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Mnohé z nich pokrývá rozjezděná vrstva sněhu, komunikace místy namrzají. Hlavní tahy, dálnice a silnice v Brně jsou po chemickém posypu holé a mokré.

Ve středních Čechách místy sněhové přeháňky

Ve středních Čechách místy ztěžovaly dopravu sněhové přeháňky. Po ránu jsou hlášeny na Benešovsku, Mělnicku, Mladoboleslavsku, Příbramsku a v okrese Praha-východ. Na menších silnicích na Mělnicku, Mladoboleslavsku a v okolí Prahy mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu.

Ve Zlínském kraji v noci na středu napadlo několik centimetrů nového sněhu. Vozovky pokrývá rozbředlý nebo kašovitý sníh, regionální tahy především na Vsetínsku vrstva ujetého sněhu. Na některých cestách se navíc může tvořit i náledí. Řidiči by proto měli jet opatrně.

Komunikace první třídy jsou převážně mokré po chemickém ošetření, menší silnice pokrývá rozbředlý sníh nebo jeho zbytky. Na Vsetínsku i na některých úsecích ve vyšších polohách ostatních okresů řidiči na regionálních tazích narazí na ujetý sníh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám