Hlavní obsah

Švejnar: Zeman k vyhrocení situace přispěl, teď by ji měl uklidnit

Právo, Jiří Ovčáček

Ekonom Jan Švejnar hodnotí, co vedlo k vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách. Očekává, že se nová hlava státu nezřekne aktivní role v politice a bude prosazovat své názory a zájmy, řekl to v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Švejnar

Článek

Které faktory podle vás rozhodly o vítězství Miloše Zemana?

Byla to kombinace špatné ekonomické situace země a Zemanova osobní schopnost vést strategicky a takticky tvrdou, populistickou, až difamační kampaň. To, že vláda loni přivedla naši zemi do recese, zatímco okolní země se tomu ubránily, ohromně nahrálo Miloši Zemanovi proti „prvnímu místopředsedovi vlády“.

Co očekáváte od nově zvoleného prezidenta?

Měl by se samozřejmě zaměřit na sjednocení polarizované společnosti. K vyhrocení přispěl, a je na něm, aby situaci uklidnil. Na druhé straně je jasné, že jako akční člověk bude přicházet s kontroverzními nápady a bude vytvářet tlak na vládu a vůbec celou společnost.

Některé názory mohou být společensky prospěšné – jako třeba podpora prorůstové hospodářské politiky, jinde budou polarizující, například snaha zavést povinná majetková přiznání.

Dramatická kampaň společnost rozdělila. Myslíte si, že se podaří příkop zasypat?

Úplně ne, protože společnost je rozdělena i jinak, než pouze názory na budoucího prezidenta. Ale máme fungující demokracii a k volbám přišlo téměř šedesát procent voličů, to je dobrá zpráva. Voliči kandidáta, který prohrál, se musí především sami smířit nikoli se zvoleným prezidentem, ale s tou částí společnosti, která ho volila.

Bude používat svůj silný mandát k tomu, aby prosazoval své názory.
Jan Švejnar

Před prvním kolem volby prezidenta jste vyslovil podporu Karlu Schwarzenbergovi. Nakonec zvítězil Miloš Zeman. Je to pro vás zklamání?

Když jsem před prvním kolem podpořil Karla Schwarzenberga, doporučoval jsem spoluobčanům, aby zvážili, který kandidát má osobní vlastnosti a schopnosti, které jsou opravdu důležité, a aby tak učinili bez přihlédnutí ke svým politickým názorům.

Upozorňoval jsem, že jsou klíčová období (vzpomeňme Mnichov a únor 1948), kdy prezident hraje nezastupitelnou roli. Přes všechny jeho nedostatky a názorové rozdíly jsem navrhoval Karla Schwarzenberga.

A to jako člověka, který by nás vedl nejlépe v těch nejhorších situacích, ve kterých bychom se mohli při nynější globální nejistotě ocitnout. Poukazoval jsem na to, že má mimořádné mezinárodní zkušenosti, morální a společenskou integritu a též schopnost důstojně, avšak jasně prosazovat zájmy naší země.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Miloš Zeman má úplně jiné slabiny a silné stránky. Jeho menší mezinárodní zkušenosti, ochota používat hrubé až nekalé praktiky a napojení na spolupracovníky přímo spojené se skandály a podsvětím mu značně ubírají na společenském renomé. Je však vysoce inteligentní a má schopnost strategicky uvažovat. Je otázkou, zda ve prospěch republiky zapřáhne především svá pozitiva či negativa. Od toho se bude odvíjet respekt či zklamání.

Čím bude podle vás Zemanovo období charakteristické?

Aktivním „prezidentováním“. Bude používat svůj silný mandát k tomu, aby prosazoval své názory a zájmy na domácí i zahraniční scéně.

To může mít ale i svoji pozitivní stránku. Třeba následkem těchto impulzů začneme být aktivnější a snad i konstruktivnější na mezinárodní scéně a třeba také konečně prosadíme víc našich lidí do důležitých pozic v evropských a mezinárodních institucích.

Miloš Zeman operoval v kampani s vaším jménem, říkal, že by vás rád nominoval do Bankovní rady ČNB. Vy jste se proti tomu ohradil. Přesto, nechcete o kandidatuře uvažovat?

Oceňuji ochotu Miloše Zemana respektovat mé nezávislé názory a učinit mi tuto nabídku. Rád s ním roli Bankovní rady ČNB prodiskutuji, avšak momentálně o členství v Radě neuvažuji.

Reklama

Výběr článků

Načítám