Hlavní obsah

Zeman bude mít plat 186 tisíc korun a náhrady 173 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítěz finále prezidentské volby Miloš Zeman (SPOZ) bude mít jako hlava státu měsíční plat 186 300 korun. Dalších 173 300 korun měsíčně činí podle zákona "víceúčelová paušální náhrada". Prezident má nárok i na další výhody, které norma označuje jako naturální.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman přijíždí do svého štábu na vyhlášení výsledků voleb.

Článek

Jde o užívání služebního vozidla s řidičem i bez něho k výkonu funkce a k osobní dispozici a o užívání nemovitostí tvořících sídlo prezidenta republiky, tedy zejména Pražský hrad a zámek v Lánech.

Prezident má také právo na úhradu zdravotních služeb a na "zřízení a užívání dvou účastnických telefonních stanic".

Plat prezidenta se podle daňového zákona řadí mezi ostatní příjmy. Sice se zdaňuje, ale neodvádí se z něj zdravotní a sociální pojištění. Na plat hlavy státu nedopadá ani dodatečná sedmiprocentní daň, kterou zavedl vládní daňový balíček.

Hlava státu nemá nárok na různé náhrady jako například zákonodárci, náhrada je v jejím případě pouze jedna. Měla by sloužit například na pokrytí výdajů na reprezentaci, odborné a administrativní práce a odbornou literaturu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám