Hlavní obsah

Česku se nedostává optimistů. Země nesměřuje správně, myslí si téměř všichni

Novinky, jas

Češi jsou extrémně nespokojeni s vývojem, kterým se země ubírá. O správnosti vývoje je přesvědčeno pouhých šest procent lidí, zatímco negativně vnímá směřování České republiky rekordních 57 procent lidí. Plyne to z aktuálního průzkumu společnosti STEM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé svou nespokojenost letos v hojné míře vyjadřovali na nejrůznějších demonstracích.

Článek

"Spokojenost s politickou situací se v posledním roce pohybuje kolem hranice deseti procent. To jsou hodnoty velmi nízké, nicméně již v minulosti zaznamenané. Zcela nevídané je však krajně negativní hodnocení celkového směřování situace v ČR," konstatuje agentura, která připomíná, že postoj zbývajících 37 procent lidí, podle nichž země nesměřuje nikam, lze sotva považovat za dobrou zprávu.

Myslíte si, že se situace v ČR vyvíjí správným, anebo nesprávným směrem? (v procentech)
červen 2010září 2012listopad 2012
správným směrem32106
nesprávným směrem355557
nesměřuje nikam333537

Doposud nejhůře byla situace lidmi vnímána letos v březnu a dubnu, kdy bylo o negativním vývoji přesvědčeno 55 procent Čechů. Po krátkém poklesu nespokojenosti počátkem letních prázdnin se frustrace lidí dále prohloubila až na nynější úroveň.

"Z výsledků hlubší analýzy jasně vyplývá, že neexistuje žádná významnější skupina v populaci, která situaci hodnotí pozitivně. Krajně skeptičtí nejsou jen stoupenci opozice, ale i příznivci koaličních pravicových stran," rozebírá výsledky STEM. "Rozčarování převládá i v tradičně optimistických skupinách lidí dobře materiálně situovaných, podnikatelů, mladých či vzdělaných osob," dodává v analýze stávajících výsledků.

Anketa

Jakým směrem se podle vás ubírá situace v ČR?
Správným
3,8 %
Špatným
89,6 %
Nikam nesměřuje
6,6 %
Celkem hlasovalo 11230 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám