Hlavní obsah

Volba prezidenta se může stát karikaturou, varoval šéf Nejvyššího správního soudu

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ne všichni soudci volebního senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) souhlasili s verdiktem, který do boje o Pražský hrad vrátil Janu Bobošíkovou, zatímco kandidáty Tomia Okamuru a Vladimíra Dlouhého pro nedostatečný počet podpisů pod peticí vyřadil. Předseda NSS Josef Baxa v té souvislosti kritizoval samotný zákon o přímé volbě prezidenta, který podle něj může být neústavní.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Článek

„Od začátku jsme přesvědčeni, že zákon není v souladu s ústavním pořádkem, vykazuje závažné deficity, věc se měla předložit Ústavnímu soudu ke zrušení konkrétních ustanovení přímé volby,“ řekl šéf NSS. Podle Baxy by se volby měly odehrát podle jiných pravidel, jinak se stanou karikaturou.

„Často cesta k popření principů právního státu bývá lemována patníky demokratických voleb. Je mi líto, že se to odehrává 20 let od schválení Ústavy ČR,“ dodal Baxa. Podle něj měl být proces přímé volby postaven na „pevných, jasných, srozumitelných a jednoznačných pravidlech a včas schválených“.

„Výsledkem je zákon 'ozdobený' tolika kritizovanými nedostatky, které chronicky provází platný řád. Je nejednoznačný, nesrozumitelný, místy mlčí a je přijímaný ve chvatu,“ řekl Baxa.

Soud ve čtvrtek rozhodl, že ministerstvo vnitra postupovalo proti zákonu, když při dvojí kontrole vzorků podpisů chybovost nezprůměrovalo, nýbrž sečetlo. Po změně výpočtu však pouze Bobošíková dosáhla na 50 000 platných podpisů. Okamura a Dlouhý i po zprůměrování chybovosti zůstali pod padesátitisícovou hranicí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám