Hlavní obsah

Penzijní reformě už nic nebrání, Sněmovna přehlasovala Klausovo veto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna ve středu večer přehlasovala prezidentské veto dvou zákonů, které upravují zavedení druhého pilíře penzijní reformy. Druhý pilíř počítá s tím, že občané budou moci převádět tři procenta odvodů na penzijní spoření na účet u soukromé společnosti s tím, že si přidají další dvě procenta ze svého. Opozice zavedení druhého pilíře odmítá a ČSSD již oznámila, že ho po případném úspěchu ve volbách zruší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS) na středečním jednání Sněmovny.

Článek

Klaus v odůvodnění veta zdůraznil, že reformu odmítl ze zcela jiných pohnutek než opozice. Vadí mu, že neexistuje shoda odborníků ani široké veřejnosti. Připomněl rovněž nejistou budoucnost, kterou avizují sociální demokraté.

Řada výtek zazněla na adresu druhého pilíře i ve středu před hlasováním. Poslanci nejprve souhlasili, že sloučí debatu k oběma vetovaným zákonům a následně se opoziční zákonodárci pustili do kritiky. Opozice se krom dalšího obává, že svěří-li lidé část odvodů soukromým společnostem, mohou o ně v budoucnu přijít.

Druhý pilíř důchodového systému

počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. V současnosti to činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.

Start reformy je naplánován na leden příštího roku. Vstup do druhého pilíře bude dobrovolný, ale nebude z něj možné v budoucnu vystoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám