Hlavní obsah

Pražáci z Ostravy dělají černou díru, postěžoval si v debatě lídr KSČM

– Ostrava
Novinky, jov

Lídři kandidátek pro krajské volby v Moravskoslezském kraji ve čtvrtečních Otázkách Václava Moravce řešili nezaměstnanost nebo znečištěné ovzduší. Kandidát KSČM na hejtmana Josef Babka v této souvislosti odmítl, že je Ostrava černá tečka na mapě republiky. Jde podle něj o pohled z Prahy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v říjnu 2012 pro Moravskoslezský kraj

Článek

„Pražáci z nás dělají černou díru,“ postěžoval si Babka, který prozradil, že se sice narodil v hlavním městě, ale nyní hájí „barvy“ Ostravy. Tu přes její pověst označil za zelené město. Podle lídra ČSSD Miroslava Nováka se imisní zatížení v regionu snížilo od roku 1970 sedmdesátkrát na současných pět tisíc tun.

Právě zlepšení ovzduší si přeje podle průzkumu pro ČT 62 procent obyvatel kraje. Jednička nezávislých Liana Janáčková navrhla, aby region jednal se sousedním Polskem, které má mírnější imisní limity. „Je nasnadě, že by se mělo jednat s polskou stranou,“ řekla Janáčková. Novák občany vyzval, aby využili možnost dotace na nízkoemisní kotle pro domácnost.

Odešel jeden Brutál

Na úvod debaty se politici věnovali obsáhle otázce nezaměstnanosti. Slibovali čínské investice nebo půjčky pro malé a střední podnikatele. Lídr kandidátky ČSSD Miroslav Novák představil fond mikropůjček pro podnikatele, pro příští rok garantoval, že v něm bude k dispozici 20 miliónů korun. Pro podporu podnikání se vyslovil i občanský demokrat David Sventek.

Kandidát TOP 09  na hejtmana Pavel Lukša hovořil o vyslání krajského zástupce do čínské Šanghaje s cílem lákat investory. Podle Lukši už projevila zájem čínská firma Huawei.

V souvislosti s nedostatkem práce politici probírali i odchod mladých lidí z regionu. Lídr lidovců Vít Slováček upozornil, že poslední období odešlo 17 tisíc lidí. „Odešel nám jeden celý Bruntál,“ varoval.

V debatě se dostalo i na problém zneužívání sociálních dávek. Novák se vyslovil pro zásadní selekci bez ohledu na barvu pleti, na základě kritéria, zda člověk práci hledá, nebo ne. Zaznělo i to, že by se měl změnit systém vyplácení podpory bydlení. Janáčková se k tématu příliš nevyjádřila, protože podle svých slov nechtěla podpořit svou pověst údajné rasistky.

Na konci debaty tradičně politici podepisovali sliby, které hodlají v novém volebním období splnit. Janáčková prohlásila, že každý může slibovat jen za sebe, jako příklad uvedla, že by se například rozhodla zhubnout deset kilogramů. Netradičně potom podepsala své heslo „Říkám, co si myslím, a za tím si stojím“, které dál slíbila naplňovat.

Podle volebního modelu vypracovaného pro ČT vede v Moravskoslezském kraji ČSSD s podporou 33 procent lidí. KSČM dává přednost 23,5 procenta voličů, ODS 14,5 a lidovcům 6,5 procenta. Pro TOP 09 a nezávislé se vyslovila čtyři procenta lidí. Krajské volby se uskuteční 12. a 13. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám