Hlavní obsah

Asi už nevěděl kudy kam, říkají sousedi o střelci na prezidenta

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Pavel Vondrouš (26), který v pátek v Chrastavě na Liberecku střílel plastovou pistolí na Václava Klause, zůstává v cele předběžného zadržení v Liberci. Mladíkův osud závisí na verdiktu vyšetřovatelů a libereckého státního zástupce. Vondrouš má čistý trestní rejstřík a sousedé o něm mluví jako o pracovitém člověku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Pavel Vondrouš po zadržení

Článek

Čin údajně spáchal ze zoufalství s úmyslem upozornit na současnou situaci v Česku. Bezkonfliktně se prý milý hoch Vondrouš jevil sousedům i spolupracovníkům.

„Dřel od rána do večera, a proto ho asi už štvalo, co se kolem děje, a na rozdíl od některých lidí, kteří práci neobětují zdaleka tolik jako on, je na tom stále bídně. Asi už nevěděl kudy kam a nakonec došlo k nějakému zkratu,“ shodli se lidé z okolí prezidentova střelce.

„Doposud, myslím do sobotního dopoledne, nebylo rozhodnuto o možné vazbě. Další postup stanoví vyšetřovatel spolu se státním zástupcem. Zároveň se stále hledá správná právní kvalifikace a nebylo mu zatím sděleno žádné obvinění,“ shrnula mluvčí policejního prezídia Štěpánka Zatloukalová.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Policie nyní vyhodnocuje poznatky z místa činu, analyzuje audiovizuální materiál a výpovědi svědků v Česku bezprecedentního incidentu - útoku na prezidenta republiky střelnou, byť věrnou replikou střelné zbraně z bezprostřední blízkosti. Střelec při napohled věrohodně zinscenovaném atentátu použil plynovou airsoftovou repliku české pistole ČZ 75 vystřelující plastové kuličky. Zbraň může při zásahu z bezprostřední blízkosti způsobit nepříjemná poranění kůže.

Prezidentova ochranka zareagovala pozdě, možná až po sedmi výstřelech vypálených v davu do boku hlavy státu. Prezident označující událost za bláznivinu hodnou pár facek přestál útok se stoickým klidem a poseděl s libereckými politiky nad pivem u pouličního stánku.

Později se podrobil vyšetření v pražské vojenské nemocnici, kde mu lékaři ošetřili lehké zranění. „Nedal na sobě naprosto nic znát, ani o tom s námi u piva nemluvil. Choval se, jakoby se nic nestalo,“ popsal situaci krátce po útoku starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj), který se nehnul na krok od prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám