Hlavní obsah

Asi už nevěděl kudy kam, říkají sousedi o střelci na prezidenta

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Pavel Vondrouš (26), který v pátek v Chrastavě na Liberecku střílel plastovou pistolí na Václava Klause, zůstává v cele předběžného zadržení v Liberci. Mladíkův osud závisí na verdiktu vyšetřovatelů a libereckého státního zástupce. Vondrouš má čistý trestní rejstřík a sousedé o něm mluví jako o pracovitém člověku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Pavel Vondrouš po zadržení

Článek

Čin údajně spáchal ze zoufalství s úmyslem upozornit na současnou situaci v Česku. Bezkonfliktně se prý milý hoch Vondrouš jevil sousedům i spolupracovníkům.

„Dřel od rána do večera, a proto ho asi už štvalo, co se kolem děje, a na rozdíl od některých lidí, kteří práci neobětují zdaleka tolik jako on, je na tom stále bídně. Asi už nevěděl kudy kam a nakonec došlo k nějakému zkratu,“ shodli se lidé z okolí prezidentova střelce.

„Doposud, myslím do sobotního dopoledne, nebylo rozhodnuto o možné vazbě. Další postup stanoví vyšetřovatel spolu se státním zástupcem. Zároveň se stále hledá správná právní kvalifikace a nebylo mu zatím sděleno žádné obvinění,“ shrnula mluvčí policejního prezídia Štěpánka Zatloukalová.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Policie nyní vyhodnocuje poznatky z místa činu, analyzuje audiovizuální materiál a výpovědi svědků v Česku bezprecedentního incidentu - útoku na prezidenta republiky střelnou, byť věrnou replikou střelné zbraně z bezprostřední blízkosti. Střelec při napohled věrohodně zinscenovaném atentátu použil plynovou airsoftovou repliku české pistole ČZ 75 vystřelující plastové kuličky. Zbraň může při zásahu z bezprostřední blízkosti způsobit nepříjemná poranění kůže.

Prezidentova ochranka zareagovala pozdě, možná až po sedmi výstřelech vypálených v davu do boku hlavy státu. Prezident označující událost za bláznivinu hodnou pár facek přestál útok se stoickým klidem a poseděl s libereckými politiky nad pivem u pouličního stánku.

Později se podrobil vyšetření v pražské vojenské nemocnici, kde mu lékaři ošetřili lehké zranění. „Nedal na sobě naprosto nic znát, ani o tom s námi u piva nemluvil. Choval se, jakoby se nic nestalo,“ popsal situaci krátce po útoku starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj), který se nehnul na krok od prezidenta.

Související témata:

Výběr článků

Načítám