Hlavní obsah

Švédové touženou slevu na gripeny nenabídli, obrana chystá tendr

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédové již předložili českému ministerstvu obrany novou nabídku na další pronájem stíhaček Gripen. Podle informací Práva ale ani napodruhé není ministerstvo s předloženou částkou spokojeno a začalo se chystat na vypsání výběrového řízení.

Foto: Reuters

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády

Článek

Pokud švédská strana neustoupí a výrazně nesleví, bude se vedení ministerstva snažit vyjednat se Švédy pouze tříletý pronájem, aby mělo čas na vypsání nového tendru.

„Současná nabídka švédské strany nám nedává příliš důvodů k optimismu, že to řešení bude jiné než krátkodobé, tak abychom vytvořili dostatečný časový prostor k vypsání nové soutěže,“ řekl Právu šéf sekce vyzbrojování ministerstva obrany Pavel Bulant.

Oficiální jednání začnou tento pátek, kdy by se měl setkat ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se švédskou kolegyní Karin Enströmovou.

Podle informací Práva na schůzce Vondra představí i hlavního českého vyjednavače, kterým bude pravděpodobně jeho první náměstek a bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Jedná se už od jara

Česká obrana o prodloužení pronájmu stíhaček se Švédy vyjednává již od jara. První kolo jednání ale skončilo krachem, protože švédská strana nechtěla slevit a požadovala za pronájem 14 stíhaček stejnou sumu, jakou Česko platí dnes, tedy dvě miliardy ročně.

To vláda odmítla. Premiér Petr Nečas (ODS) v červenci uvedl, že budou ještě se Švédy do konce listopadu jednat, ale pokud bude švédská strana nadále nevstřícná, vypíše česká obrana výběrové řízení.

Na to reagovala švédská ambasáda tiskovým prohlášením, že o prodloužení pronájmu stojí a věří, že obranná agentura, která vyjednávání za Švédsko vede, přijde s nabídkou, jež povede k prodloužení kontraktu.

Desetiletý pronájem gripenů by měl skončit na konci roku 2014. Dva roky je ale krátká doba na tak složitý nákup, proto bude muset obrana se Švédy vyjednávat o překlenovacím období.

Podle informací Práva na ministerstvu se také uvažuje, že kdyby nebyli Švédové ochotni za přijatelných podmínek přistoupit ani na překlenovací období, obrana začne vyjednávat se Slovenskem, které by na čas mohlo ohlídat český vzdušný prostor svými stroji MiG-29.

Stejných strojů se Česko zbavilo v roce 1995 výměnou za vrtulníky Sokol s Polskem. Naopak gripeny v českých barvách nyní již podruhé hlídají Pobaltí a v roce 2014 se chystají na Island.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám