Hlavní obsah

Armádu bez gripenů si umím představit, řekl Nečas

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr obrany Alexandr Vondra i premiér Petr Nečas ve středu zopakovali, že vyjednávání se Švédskem o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen se nedaří. Švédská strana totiž chce za gripeny cenu, kterou vláda odmítá akceptovat. Jednání budou dál pokračovat, ministerstvo chce ale zároveň podle Vondry začít připravovat otevřené výběrové řízení.

Foto: Reuters

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády

Článek

„Poslední nabídka švédské strany není ve stavu, kdy bychom na ni mohli přistoupit,“ řekl ministr obrany Alexandr Vondra. „V jednání budeme pokračovat, na konci listopadu se uvidí,“ řekl.

„Klíčové hledisko je ekonomické,“ tvrdí Vondra.

Premiér Nečas označil postoj Švédů za „překvapivě nevstřícný“. Dodavatel podle něj není v situaci, kdy by mohl na vládu tlačit. „Nemůžou si myslet, že vláda ČR nesmí smlouvu ukončit a vyhlásit výběrové řízení,“ řekl Nečas. Smlouva s dodavatelem gripenů trvá do roku 2014. Předseda vlády uvedl, že si umí představit, že armáda ČR bude využívat jiné nadzvukové stíhačky než gripeny.

Nečas rovněž zopakoval, že nákup gripenů provázely pochybnosti. „Nezapomeňme na to, že nad tímto obchodem jsou výrazné stíny korupce. Je to šetřeno mezinárodně,“ připomněl premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám