Hlavní obsah

Češi věří z politiků nejvíce Klausovi, Pospíšil je šestý

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle červnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vkládá i nadále nejvíce Čechů důvěru v prezidenta. Václavu Klausovi důvěřuje 48 procent z nich. Hned za ním se umístili předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (43 procent) a předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (39 procent). Na šesté pozici se umístil ve středu odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra vrcholným politikům v červnu 2012

Článek

Do červnového šetření zapojilo CVVM 29 ústavních činitelů. Za úvodní trojicí se umístil šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka, místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) a nyní již exministr Jiří Pospíšil.

Průzkum se konal ve dnech 4. - 11. června, tedy ještě před tím, než byl Pospíšil z vládní funkce odvolán. Je možné, že kauza kolem jeho odvolání s důvěrou v politiky zahýbe. Mohla by například zastavit stoupající trend důvěry v premiéra Petra Nečase, který si oproti minulému měsíci polepšil o čtyři procentní body, nicméně odvolání Pospíšila by mu podle prvních vesměs nesouhlasných reakcí mohlo u veřejnosti spíše uškodit.

Pokles ve výši čtyř procentních bodů naopak hlásí CVVM u bývalých spolustraníků Radka Johna (VV, 9 procent) a Karolíny Peake (Lidem, 15 procent).

Důvěra občanů v politiky (v procentech)
červen 2012
Václav Klaus48
Pavel Rychetský43
Miroslava Němcová39
Bohuslav Sobotka38
Petr Pithart36
Jiří Pospíšil36
Karel Schwarzenberg35
Zdeněk Škromach26
Vojtěch Filip25
Petr Nečas23
Přemysl Sobotka21
Leoš Heger18
Jan Kubice18
Milan Štěch17
Petr Bendl15
Pavel Dobeš15
Karolína Peake15
Petr Fiala14
Miroslav Kalousek14
Alena Gajdůšková11
Tomáš Chalupa11
Jaromír Drábek10
Alena Hanáková9
Radek John9
Pavel Zeman9
Alexand Vondra8
Kamil Jankovský6
Martin Kuba6
Alena Palečková4

Reklama

Výběr článků

Načítám