Hlavní obsah

Registrační značka na přání? Nakonec za 10 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda ve středu schválila návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích z dílny ministra dopravy Pavla Dobeše, který umožňuje vlastníkům vozidel vybrat si za peníze registrační značku podle své představy. Přidělení vlastní kombinace alfanumerických znaků na jednu tabulku by mělo stát 5 tisíc korun, tedy 10 tisíc na vozidlo. Novelu čeká projednání v parlamentu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle předkládajícího ministerstva dopravy počet přidělovaných registračních značek v poslední době výrazně roste, což zvyšuje výdaje z rozpočtové kapitoly resortu. Proto chce vydávání nových tabulek omezit nebo více zpoplatnit.

Vláda se ve středu podle České televize shodla na částce 10 tisíc za výběr vlastní kombinace čísel a písmen na registrační značce, ačkoli původně se hovořilo o poloviční sumě. Lidé si však nebudou smět vybírat například vulgární slova. Zákonodárci si od novinky slibují, že odpadne praxe, kdy si lidé za "hezkou značku" připlatí bokem.

Podle návrhu zákona by mohl majitel vozidla nově za poplatek rovněž požádat o přidělení další tabulky k již vydané registrační značce, například při montáži nosiče kol, nebo by mohla na vozidle zůstat původní značka při jeho převodu na jiného majitele.

Za přetáčení tachometrů 50 tisíc pokuta

Nová úprava by měla zjednodušit schvalování typů silničních vozidel a zároveň zpřísnit činnost Stanic technické kontroly. Měla by vymezit povinnosti pracovníků STK a stanic měření emisí a zavést postihy za jejich neplnění. Zavedení vnitřních kontrolních mechanizmů a pravidelných školení vyjde podle odhadů resortu STK celkem na 65 miliónů korun ročně. Nově zákon také stanovuje sankce za přetáčení tachometrů, pokuta může dosáhnout až 50 tisíc korun.

Vzniknout má zcela nový registr silničních vozidel, který bude odpovídat všem požadavkům na informační systémy veřejné správy a bude komunikovat se základními registry. Nová úprava registrace a zápisu změn údajů v registru by měla nastavit srozumitelná pravidla a postupy pro zápis a vedení těchto údajů. Tomu poslouží jednak zpřísnění požadavků na záznamy o změnách vlastníka nebo provozovatele vozidla, jednak nová úprava vyřazení vozidel z provozu.

Měl by se tak mimo jiné vyřešit problém při převodech vozidla na nového majitele, kdy sice původní majitel auto odhlásil, nový jej však na sebe nepřihlásil. Vznikaly tak situace, kdy za vozidlo zodpovídal původní majitel, přestože jej už fyzicky nevlastnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám