Hlavní obsah

Žalobkyně povolila Rathovi účast na jednání Sněmovny

Praha

Ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová v úterý na základě žádosti obhájců obviněného poslance Davida Ratha povolila jeho účast na červnovém jednání Sněmovny, kde by měli poslanci hlasovat o vydání Ratha trestnímu stíhání.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

"Žádost jsem obdržela faxem v pondělí (28. května) a rozhodla jsem se jí vyhovět, avšak účast obviněného jsem povolila pouze pro bod jednání Sněmovny, kdy se bude rozhodovat o Rathově vydání," řekla Právu Bradáčová.

Podle ní je důležitější zákonný postup v celé kauze než případná hrozba možného ovlivňování svědků. Rath totiž bude mít možnost před poslanci mít svůj projev. Podle některých politiků včetně šéfky Sněmovny Miroslavy Němcové by během své řeči mohl ovlivňovat další obviněné či svědky.

O účasti veřejnosti rozhodnou kluby

Na tom, zda bude jednání otevřené, by se měli poslanci jednotlivých klubů shodnout před zahájením řádné schůze 5. června od 14:00 hodin. Zatím převažuje názor, že by mělo být jednání veřejné.

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura v pondělí avizoval, že nechá rozhodnutí poslanců ODS na každém z nich, předpokládá ale podporu Rathovy účasti.

Po ní volají také kluby VV nebo TOP 09. „Poslanecký klub TOP 09 souhlasí s otevřeným jednáním Sněmovny o vydání poslance Davida Ratha k trestnímu stíhání. Poslanci TOP 09 souhlasí také s tím, aby byli přítomni zaměstnanci vězeňské služby,“ uvedl Gazdík.

Pro možnost otevřeného vystoupení Ratha ve Sněmovně se již dříve vyjádřili i poslanci sociální demokracie. Komunisté jsou proti tomu.

Reklama

Výběr článků

Načítám