Hlavní obsah

Rath se často tvrdě pouštěl do protivníků kvůli korupci, teď sám skončil v cele

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Poslanec ČSSD a hejtman Středočeského kraje David Rath patří k nejviditelnějším politikům posledních let. Pravidelně o sobě dává vědět na schůzích Sněmovny i jiných jednáních, kde ve svých plamenných projevech plných bonmotů často cupuje na kousky poslance z opačného politického tábora. V minulosti je přitom s vervou kritizoval i za to, z čeho byl nyní sám obviněn.

Rath se často pouštěl do protivníků kvůli korupci

 
Článek

Poslanec David Rath si v minulosti bral řadu politiků do úst kvůli různým záležitostem, nezřídka však kvůli nakládání s veřejnými financemi. Sám byl přitom v úterý obviněn, pravděpodobně z korupce.

Takto se například Rath v Poslanecké sněmovně před časem pustil do poslance Davida Šeicha: „Pane poslanče a podnikateli, vy jste totiž typická pijavice přisátá na veřejných penězích, kdy podnikáte s veřejnými penězi, podnikáte s penězi obcí, Evropské unie, s dotacemi,“ obul se do poslance v roce 2009 při schvalování státního rozpočtu na další rok.

Rath se pravidelně navážel do svých kolegůVideo: Novinky

Jindy se zase pustil do ministra zdravotnictví Leoše Hegera kvůli údajné korupci v jeho resortu. „Náměstek ministra zdravotnictví z TOP 09 čelí podezření, že korumpoval, manipuloval veřejnou zakázkou ve prospěch politika z ODS, bývalého poslance z ODS,“ rozohnil se při tiskové konferenci Rath.

V roce 2008 se Rath při projednávání návrhu zakazujícího privatizaci nemocnic utrhl na tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). "Pane ministře, řekněte, kolik vám platí farmaceutické firmy? Kolik vám letos zaplatily? Řekněte, kolik miliónů jste dostal a jak rozhodujete o jejich preparátech? To teď tady řekněte, jaké podle mne úplatky od nich dostáváte. Vy jste normální podle mého soudu korupčník. Dostáváte úplatky od farmaceutických firem,“ prohlásil tehdy Rath.

David Rath byl zadržen v pondělí večer, a to údajně přímo při činu. Měl předávat peníze, podle některých informací v souvislosti s eurodotacemi pro kladenskou nemocnici. V úterý odpoledne byl poslanec obviněn. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Zadržení Ratha vyvolalo v ČSSD zděšení

Zadržení středočeského hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha vyvolalo v soc. dem. zděšení. V důvěrné informační SMS, kterou si straníci rozesílali, se omezují...

Výběr článků

Načítám