Hlavní obsah

Ledoví muži letos dorazí dřív

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoli pro takzvané ledové muže Pankráce, Serváce a Bonifáce je v kalendáři vyhrazen až závěr tohoto týdne, chladnější počasí dorazí do České republiky už v jeho počátku. V následujících dnech přitom bude převládat proměnlivé počasí s přeháňkami a deštěm. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ledoví muži jsou vždycky spojeni s tím, že k nám od severu proniká studený vzduch. Teploty se sníží a můžeme se dokonce setkat i s přízemními mrazíky,“ vysvětlila Honsová. Studené proudění podle ní ovšem do Česka dorazí tentokrát nikoli v závěru týdne, na kdy připadá svátek tří ledových mužů, ale již v pondělí.

Odpolední teploty prvního dne nového týdne se tak vyšplhají maximálně na 14 až 18 stupňů. Zatímco zpočátku bude převážně oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, odpoledne už by oblačnost měla ubývat až na skoro jasno.

V úterý po ránu by mohlo mrznout

Úterní ráno bude sice slunečné, ovšem zároveň nejchladnější z celého týdne. Ranní teploty klesnou na 6 až 2 stupně a ojediněle se mohou vyskytovat přízemní mrazíky. Odpoledne se ale oteplí, v maximech naměříme 18 až 22 stupňů, přičemž dešťové přeháňky můžeme očekávat pouze ojediněle při přechodné zvětšené oblačnosti.

Ve středu se oteplí, o víkendu teploty klesnou

Ve středu bude polojasno, během odpoledne až oblačno. Místy se mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Studené severní proudění se však změní v příliv teplejšího vzduchu od jihu, a můžeme proto očekávat vyšší teploty. Zatímco ráno se ještě budou pohybovat mezi 7 až 3 stupni, odpoledne vystoupají na 21 až 25 stupňů Celsia.

Také poslední dva dny pracovního týdne budou převážně oblačné, polojasná obloha bude jen přechodně. Na některých místech se mohou ve čtvrtek a v pátek vyskytnout přeháňky a ojediněle i bouřky. Odpolední teploty se stejně jako v předchozím dni budou pohybovat mezi 21 až 25 stupni.

Zatímco druhá polovina pracovního týdne se ponese spíše ve znamení vyšších teplot, víkend přinese ochlazení. V sobotu se ještě teploty můžou pohybovat nad 20 stupni, v neděli už klesnou na maximálně 14 až 18. V sobotu i neděli bude převážně oblačno, sem tam s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle mohou přijít také bouřky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám