Hlavní obsah

V prvních primárkách ODS zvítězil Přemysl Sobotka

Právo, Novinky, val, lž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V úvodním kole prezidentských "primárek" občanských demokratů, které se konalo v tomto týdnu ve východních Čechách, zvítězil Přemysl Sobotka. Místopředseda Senátu získal 404 hlasů, jeho soupeře Evžena Tošenovského volilo 141 lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Přemysl Sobotka

Článek

„Děkuji všem mým voličům za hlas. Vyhrát první etapu je jistě příjemné, ale soutěž teprve začíná. Výsledek je pro mě velkým impulsem do dalších etap primárek,“ reagoval vítězný kandidát na výsledek prvního kola.

Organizátoři si pochvalovali účast

„V Pardubickém kraji se pro Přemysla Sobotku vyslovily zhruba dvě třetiny volitelů (192 osoby pro Sobotku proti 93 pro Evžena Tošenovského), v Hradeckém tři čtvrtiny (212 proti 48 hlasům),“ uvedl předseda pardubického regionu poslanec Jan Čechlovský.

Podle jeho kolegyně z Královéhradecka Zdeňky Horníkové byl tento výsledek očekávatelný. „Přemek Sobotka pochází z Liberce a všechny tři naše kraje jsou sdruženy v region NUTS II Severovýchod. Naše spolupráce se v tomto výsledku odráží,“ míní poslankyně Horníková.

Foto: Josef Vostárek , ČTK

Europoslanec Evžen Tošenovský

Volební účast byla podle předsedů hradeckého i pardubického regionu velice dobrá, k urnám přišlo celkem 30,5 % registrovaných členů strany. Celkem to bylo 551 lidí z 1817 členů.

„Dobrá účast by pro nás byla, že se primárních voleb zúčastní minimálně čtvrtina členů. Tedy aspoň 25 %. Z tohoto pohledu byla naše očekávání překonána,“ prozradil Čechlovský. Podle něho je nutné si uvědomit, že volební urny byly i volitelům k dispozici pouze omezený čas a na omezeném počtu míst. „Volilo se na volebních sněmech v Hradci a Pardubicích a pak dvakrát po čtyřech hodinách v oblastních kancelářích ODS,“ doplnila Horníková.

Primárky letos poprvé

Klání mezi Sobotkou a Tošenovským odstartovalo ve středu v Pardubicích. Druhý den se pak kandidáti přemístili do Hradce Králové, kam se na ně přijel podívat i premiér a předseda ODS Petr Nečas. V sobotu pak proběhlo sčítání hlasů.

Mítinky se odehrávaly v klidu bez vypjatých slovních přestřelek. Oba kandidáti se v klíčových otázkách spíše shodovali.

ODS sáhla letos k formě primárek vůbec poprvé. Během devíti týdnů uchazeči vystřídají stejný počet regionů, kde po vzoru kampaní v USA vystupují na připravených mítincích. Tam jim členové strany mohou odevzdat své hlasy, případně mohou hlasovat dodatečně například v regionálním sídle strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám