Hlavní obsah

Nové podmínky ulehčí Čechům odškodnění za majetek na Podkarpatské Rusi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O odškodnění za nemovitý majetek zanechaný po druhé světové válce na Podkarpatské Rusi bude moci od nynějška žádat víc lidí. V úterý nabude účinnosti novela zákona, která zmírní podmínky získání náhrady a rozšíří okruh oprávněných žadatelů. Potomci poškozených českých občanů budou také moci o náhradu žádat o rok déle, tedy až do konce roku 2013.

Foto: Věra Keilová, Právo

Území Podkarpatské Rusi je nyní součástí Ukrajiny

Článek

Dosud platný zákon umožňoval dosáhnout na odškodnění pouze lidem, kteří majetek nuceně opustili v období mezi 5. listopadem 1938 a 18. březnem 1939. Kvůli tomu se při odškodnění nedostalo asi na 200 z 600 žadatelů. Lhůta se od úterka prodlouží na období od 9. září 1938 do 23. května 1945.

Žadatelé mají ze zákona nárok na desetinásobek ceny nemovitostí stanovené podle příslušných vládních nařízení a vyhlášek z let 1947 až 1959. Nejvíce ale mohou získat dva milióny za jednu položku.

Podkarpatská Rus byla součástí Československa od roku 1919. Na konci června 1945 byla smluvně připojena k tehdejšímu Sovětskému svazu. Ten na vyrovnání za nemovitosti vyčlenil zhruba 920 miliónů korun, z této sumy bylo ale majitelům nemovitostí vyplaceno celkem jen 13 miliónů.

Před třemi lety přijatý odškodňovací zákon se týká lidí, kteří museli někdejší Podkarpatskou Rus, součást prvorepublikového Československa, opustit po jejím záboru maďarskou armádou v letech 1938 a 1939, nebo po postoupení území Sovětskému svazu v roce 1945. Svůj majetek sice formálně dostali zpátky, kvůli předání území tehdejšímu Sovětskému svazu 29. června 1945 jej ale nestihli převzít. Nyní je území součástí Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám