Hlavní obsah

Klause rozzlobilo, že německá nadace nepotvrdila Machovi účast na konferenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus kritizoval německou Nadaci Konrada Adenauera kvůli tomu, že údajně odmítla podpořit konferenci o fiskální unii a dluhové krizi na pražské Vysoké škole ekonomické (VŠE), pokud by se akce účastnil předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Nadace se proti tomu ohradila, nic takového prý neudělala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus v dopise řediteli českého zastoupení nadace uvedl, že vyloučení Macha z konference by bylo politickým nátlakem a "brutálním" omezením akademické diskuse. Pokud by se informace potvrdila, zvážil by prý vrácení ceny, kterou mu nadace v roce 1993 udělila, napsal v dopise, který posléze zveřejnil na svém webu.

Hubert Gehring z nadace ale uvedl, že jde o nedorozumění. "Nařčení prezidenta Klause neodpovídá skutečnosti," sdělil Gehring v tiskovém prohlášení. Mach byl podle něho osloven stejně jako řada dalších řečníků, protože však byl zájem řečníků příliš velký, nebyl nakonec pozván: "Poté, co jsme obdrželi dostatek potvrzení zájmu o účast, mimo jiné od úřadu vlády, ministerstva zahraničních věcí, z VŠE samotné a od bývalého člena ČNB, jsme účast ostatních oslovených řečníků, mimo jiné pana Macha, odřekli."

Konference pořádaná Centrem evropských studií při VŠE je plánována na 7. března. Strana svobodných občanů na svém webu uvedla, že hlavní sponzor akce, Nadace Konrada Adenauera, oznámil organizátorům, že pokud nezruší Machovu účast, zruší slíbenou finanční podporu konference.

VŠE o celé věci nic neví. "Nadace nás o ničem takovém neinformovala," řekl ČTK mluvčí VŠE Jan Martin Rolenc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám