Hlavní obsah

Teplotní rekordy padly na 75 stanicích

Právo, Novinky, ČTK, koc, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V noci na neděli padly teplotní rekordy na 75 stanicích. Nejchladněji bylo na šumavské stanici Kvilda-Perla, kde naměřili minus 36,5 stupně Celsia. Rostou také problémy se smogem.

Foto: Obecní úřad Kvilda

Na měřící stanici u Kvildy padl teplotní rekord letošní zimy.

Článek

"Nejchladněji bylo na Perle, minus 36,6 jsme zaznamenali kolem 7.00. Potom už začala teplota mírně stoupat," řekl František Vavruška z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. Dodal, že podobně chladná noc už pravděpodobně do konce zimy nenastane. Nejnižší teplotu zatím letos naměřili v Česku také na Perle, v pondělí 6. února tam bylo minus 39,4 stupně.

Napřed meteorologové ohlásili na Kvildě minimum 35,8 pod nulou, pak ale mráz klesl až na minus 36,5 stupně.Na Kvildě-Perle tak byl překonán teplotní rekord minus 30 stupňů z roku 2003.

Modrava-Rokytská slať hlásí minus 35,5 stupně, Kořenov-Jizerka pak 33,8 stupně pod nulou, sdělil meteorolog Jan Havelka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s tím, že původně očekávaný absolutní teplotní rekord překonán nebyl.

Denní teplotní rekord minus 29,2 padl i v Šindelové v Krušných horách. Nejde ale o absolutní rekord, ten byl v stanici naměřen v pondělí, kdy rtuť teploměru spadla na minus 31,9 stupně.

„Vysoká oblačnost, která v noci dorazila na sever Čech, zapříčinila, že teploty od čtvrté hodiny pomalu stoupaly,“ vysvětlil Právu klimatolog Rudolf Kovařík, proč se teplota v oblasti nedostala pod magickou třicítku. Místní jsou podle něj rádi, že třeskuté mrazy skončily. „Užili jsme si jich až až, takhle studené období tady nepamatujeme od roku 1976,“ připomněl.

Velmi chladno ale bylo i v nižších polohách, například Nedrahovice-Rudolec na Příbramsku hlásí minus 27,8 stupně.

Rekordy v Jeseníku

Meteorologové v neděli ráno naměřili v Jeseníku minimální teplotu minus 24,3 stupně Celsia, padl tak teplotní rekord. Mrzlo i v jiných částech Olomouckého kraje, v Jeseníku ale bylo nejchladněji, řekla Eva Auxtová z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Dosavadní rekord byl v Jeseníku z roku 2003, kdy teploměry ukázaly minus 16,6 stupně Celsia.

Na severu Moravy a ve Slezsku průměrně klesaly teploty k minus 20 stupňům, na několika místech v kraji pak spadly až k minus 25 stupňům Celsia. „Nejchladněji bylo ve Světlé Hoře na Bruntálsku, kde minus 26,7 stupňů překonalo rekord pro dnešní den z roku 1985, kdy tam bylo naměřeno minus 25,5 stupňů,“ uvedla Eva Auxtová z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě-Porubě.

Rekordy padly i na několika dalších měřících stanicích, například v Ropici na Frýdecko-Místecku, kde meteorologové v neděli nad ránem naměřili minus 24 stupňů. Dosavadní rekord měl přitom hodnotu minus 19 stupňů Celsia a byl z roku 2003.

„Jedná se však o stanici s menší pozorovací řadou,“ upozornila Auxtová s tím, že mráz okolo minus 25 stupňů v neděli ráno panoval také v Osoblaze, Krnově, Opavě-Oticích nebo Frenštátu pod Radhoštěm. „Zato na horách se oteplilo. Například Lysá hora měla nejnižší teplotu minus 13,7 stupňů, což znamená, že je výrazná teplotní inverze a největší zimy jsou nyní v údolích,“ dodala.

Foto: Pro Novinky.cz Tomáš Knotek

Jeseník pod sněhem

Původně meteorologové očekávali, že by mohlo být v noci na neděli překonáno absolutní teplotní minimum minus 42,2 stupně Celsia, které bylo naměřeno v roce 1929 u Českých Budějovic. Nakonec ale noc nebyla tak mrazivá. [celá zpráva]

Během neděle meteorologové očekávají teploty od minus šesti do minus devíti stupňů Celsia. V noci na pondělí mohou teploty klesnout k minus 17, ojediněle až k minus 23 stupňům Celsia. V pondělí bude přibývat oblačnosti.

Udeřil smog

Ve většině krajů panují nepříznivé rozptylové podmínky a hrozí smog a koncentrace polétavého prachu překračují limity. Situaci zhoršuje fakt, že vane jen mírný vítr. Vzhledem k stávajícímu počasí se smogová situace výrazně nezlepší do středy. Ovzduší v Praze se výrazně zhoršilo, platí upozornění na smog

V Praze byl ráno vyhlášen signál upozornění na výskyt smogu. Špatnou kvalitu ovzduší hlásilo krátce před 11 hodinou hned 12 z 15 měřících stanic. Hodinové koncentrace polétavého prachu na většině míst překročily 100 mikrogramů na metr krychlový, limit je přitom 50 mikrogramů. Podle meteorologů bude podobná situace trvat do úterý.

Nejhorší stav je ve Vršovicích, kde bylo naměřeno 144 mikrogramů polétavého prachu. V Suchdole hlásila měřící stanice 134 mikrogramů, v Libuši a na Smíchově se hodnoty pohybovaly okolo 130 mikrogramů.

"V noci na středu počítáme s tím, že budou dobré rozptylové podmínky z důvodu, že bude procházet frontální systém od severozápadu a měl by foukat poměrně silný a čerstvý vítr," řekl Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteorologové vydali ráno varování před smogem pro Ústecký kraj. Nejvyšší hodnotu polétavého prachu naměřila stanice v Děčíně, kde je hodinový průměr 138 mikrogramů částic na metr krychlový, přičemž limit je 50.

Nejvíc smog trápí obyvatele Moravskoslezského kraje, kde v neděli ráno 14 ze 17 měřicích stanic ukázalo velmi špatnou kvalitu ovzduší a zbylé tři špatnou kvalitu ovzduší. Od čtvrtka platí kvůli výraznému překročení limitů signál regulace, při kterém musejí některé podniky zavádět ekologická opatření.

Osmkrát překročený limit, téměř 400 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový, zaznamenal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na dvou místech: ve Věřňovicích na Karvinsku, kde v neděli ráno naměřila tamní stanice 394 mikrogramů na metr krychlový, a v Orlové. Tam to bylo 393 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v Ostravě

V Olomouckém kraji koncentrace polétavého prachu překračují limit v Olomouci, Přerově, kde je dvojnásobně vyšší než povoluje limit, v Prostějově i Jeseníku.

I ve Středočeském kraji se výrazně zhoršily rozptylové podmínky. Průměrná denní koncentrace polétavého prachu více než dvojnásobně přesahuje hodnoty v Kladně, Mladé Boleslavi a Berouně. Špatně se dýchá také v Příbrami. Meteorologové předpokládají, že se situace bude do úterý zhoršovat.

Rozptylové podmínky na východě Čech se oproti sobotě zhoršily. Čtyřiadvacetihodinový imisní limit polétavého prachu byl překročen na stanicích v Hradci Králové, Pardubicích i Trutnově.

Ovzduší plné smogu dýchají i lidé v části Zlínského kraje. Koncentrace polétavého prachu v ovzduší ráno překračovaly limity v Uherském Hradišti více než trojnásobně. Špatná kvalita ovzduší je i ve Zlíně, kde průměrná čtyřiadvacetihodinová koncentrace dosáhla 134 mikrogramů na metr krychlový, aktuální hodinové hodnoty jsou ještě vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám