Hlavní obsah

Mladí komunisté: Národe oslavuj, zemřel nepřítel lidu

• Aktualizováno
Právo, Jiří Ovčáček, Jakub Troníček

Šokující kampaň spustili radikálové sdružení ve Svazu mladých komunistů Československa (SMKČ). V neděli, kdy zemřel první český prezident, dramatik a disident Václav Havel, na svém webu vyzvali: "Národe oslavuj! Zemřel nepřítel lidu Václav Havel!".

Článek

Komsomolci, kteří mají blízko ke stalinistickému křídlu KSČM, které představují místopředseda strany Stanislav Grospič a šéfka pražské organizace Marta Semelová, na své webové stránky vyvěsili plakáty oslavující Havlův skon.

„Emanuel Moravec je mrtev, Havel odešel... Národe oslavuj!“ píše se na jednom z nich. „Zemřel Václav Havel, sluha USA, NATO, sudetských Němců a Izraele. Zemřel největší zrádce českého lidu!“ uvádí další. Plakáty obsahují i výkřiky „Absurdní divadlo skončilo!“ nebo narážku na heslo roku 1989 „Už je to tady!“.

Mladí komunisté také dávají najevo radost na tím, že zatímco Havel zemřel, exponenti normalizačního Československa a příznivci okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 dál žijí: „Vasil Biľak žije, Karel Hoffman žije... Národe oslavuj!“.

Šéf komunistů Vojtěch Filip se od kampaně radikálů distancoval. „Nebudeme dělat politiku, kterou vykonává toto radikální sdružení,“ řekl Právu. Filip přitom zdůraznil, že KSČM nemá se SMKČ uzavřenu žádnou smlouvu o spolupráci.

"Projevovat radost nad úmrtím kohokoli, či jeho smrt dokonce oslavovat, to KSČM považuje za zcela neetické a odpudivé jednání, za projev hulvátství a neschopnosti vnímat a respektovat různé názory a cítění lidí," prohlásila později mluvčí strany Věra Žežulková.

V podvečer už nebylo možné na server mladých komunistů vstoupit, web byl zablokován.

Kubice: nezákonné to není

Podle ministra vnitra a bývalého disidenta Jana Kubiceho prohlášení mladých komunistů sice překračují hranici slušného chování, ale nikoliv zákona. „Na smrti velkých osobností se vždy snaží zviditelnit neviditelné hnidy z řad jejich odpůrců a přitom pečlivě dbají, aby jejich jednání neneslo znaky trestní odpovědnosti, ale bylo pouze amorální,“ řekl Právu Kubice.

SMKČ tak pokračuje ve své radikální rétorice. Například letos komsomolci společně se Semelovou velebili na Olšanských hřbitovech u hrobu komunistických politiků včetně Klementa Gottwalda 25. únor 1948.

Úzké vztahy s částí KSČM

Fakt, že SMKČ udržuje úzké vztahy se stalinisty v KSČM, dokládá i akce, která byla naplánována na duben. K příležitosti 90. výročí založení Komunistické strany Československa byla do budovy Krajského úřadu Středočeského kraje svolána porada.

Rozeslaný program uváděl, že promluví místopředseda KSČM Grospič a šéf radikálů Lukáš Kollarčík. Ten se loni dokonce objevil i v čele kandidátky KSČM pro volby do Sněmovny na Zlínsku. Na nátlak stranické centrály byl ale Kollarčík odsunut až na třetí místo.

Radikální SMKČ vznikl v roce 2009 jako jedna z nástupnických organizací Komunistického svazu mládeže (KSM), když byla jeho budoucnost nejistá. KSM čelil v té době zákazu. Po jeho obnově začali radikálové sdružení kolem Kollarčíka na umírněnější KSM útočit.

Výběr článků

Načítám