Hlavní obsah

"Jsou to jejich volby," řekl Klaus o Rusku a zvedl politology ze židlí

Politologové se pohoršují nad výroky prezidenta Václava Klause, který se při návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva nechtěl pouštět do komentování ruských voleb. Namísto toho zaujal kritický postoj vůči zahraničním pozorovatelům, podle nichž volby o demokratické vyspělosti východní mocnosti nesvědčí. Zato Václav Havel vyzval ruskou opozici k sjednocení, aby mohla čelit „policejní a justiční šikaně“.

Foto: Petr Horník, Právo

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se svým českým protějškem Václavem Klausem

Článek

„Jsou to jejich volby, nikoliv naše volby. To je pro mě východisko veškerého uvažování,“ řekl Klaus a dodal, že také nerad slyší z ciziny komentáře o některých domácích českých problémech.

„Výrok pana prezidenta je totálně nepravdivý,“ řekl politolog Rudolf Kučera. Podle něj volby nikde na světě nejsou pouze vnitřní záležitostí daného státu. „Zejména v zemích s méně vyspělou demokracií jsou pokusy volby ovlivňovat,“ zdůraznil Kučera.

Klaus svou zdrženlivost k vyjadřování o ruských volbách zdůvodnil i tím, že nebyl členem žádné mezinárodní pozorovatelské mise. „Já se musím přiznat, že taky by asi nebylo na místě se ptát pana prezidenta Medvěděva, co si myslí o středeční stávce našich učitelů, jestli byla oprávněná, nebo neoprávněná,“ prohlásil.

Veřejnost Klausovy vřelé vztahy s Ruskem nesdílí, míní experti

I toto vyjádření Doležal kritizoval. „Připadá mi to dosti přehnané. Zajímalo by mě, jestli by to řekl i o volbách v Bělorusku,“ podotkl. „Kdyby neřekl nic, bylo by to lepší,“ dodal.

Podle politologů vyjádření na tiskové konferenci znovu ukázalo na Klausovy sympatie vůči Rusku. „Vztah české vlády a veřejnosti k Rusku je jiný než u prezidenta Klause, jsou tu rozdíly v jeho vřelosti, vstřícnosti,“ zhodnotil to Kučera. „Nečekal jsem, že pan prezident bude tolik pokračovat ve svém trendu,“ uzavřel Doležal.

Havel v ruském tisku: V Rusku žádná demokracie není

Bývalý prezident Václav Havel zaujal zcela opačný postoj než Klaus. V komentáři k situaci v Rusku, který ve čtvrtek zveřejnil ruský opoziční list Novaja gazeta, upozornil, že politický systém vydávaný v Rusku za demokratický ve skutečnosti žádnou demokracií není.

Havel varoval opoziční síly v Rusku, že nejhorší ze všeho by byla občanská lhostejnost a apatie. Je naopak podle něj třeba neustále se svých občanských práv a svobod domáhat. „Je třeba především přesvědčit ruské občany, že to, co je jim předkládáno jako demokracie, žádnou demokracií není,“ uvedl. „Pokud není zaručena občanská důstojnost, pokud politická moc ovládá justici, média a manipuluje výsledky voleb, pak o žádnou demokracii nejde.“

Ruská společnost svádí boj s nejtvrdší známou formou postkomunismu, kombinací stereotypů s novým podnikatelsko-mafiánským prostředím.
Václav Havel

Havel vyzval ruské opoziční struktury, aby se spojily, vytvořily stínovou vládu a oslovovaly se svým programem občany po celém Rusku. „Opozice by měla založit vlivné právní instituty na obranu občanů před policejní a justiční šikanou a vyzvat krajany, kteří v posledních letech udělali zkušenost s demokratickými svobodami na Západě, aby se rozvzpomněli na své kořeny a podpořili rozvoj občanské společnosti doma,“ zdůraznil český exprezident.

Ruské volby
V nedělních ruských parlamentních volbách vyhrála strana Jednotné Rusko, jejíž kandidátku Medveděv vedl. Strana ale podle předběžných výsledků získala jen 49,5 procenta a proti předchozím volbám výrazně oslabila. Ze 450 poslaneckých křesel podle přepočtu ruské Ústřední volební komise připadne Jednotnému Rusku 238, namísto dosavadních 315. Po volbách se v Moskvě i dalších městech vzedmula vlna protestů, jaké Rusko v posledních letech nezažilo. Objevily se i filmové záběry poukazující na manipulování při sčítání hlasů ve prospěch Jednotného Ruska.
Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová o ruských volbách v pondělí prohlásila, že nebyly ani svobodné, ani spravedlivé. Kritika zazněla také z Evropské unie.

„Ruská společnost svádí boj s nejtvrdší známou formou postkomunismu, s touto zvláštní kombinací starých stereotypů s novým podnikatelsko-mafiánským prostředím,“ uvedl Havel v odpovědi na žádost redakce, aby komentoval situaci po nedělních ruských parlamentních volbách. „Možná, že politologové najdou souvislost i s letošními arabskými revolucemi, já ale dnešní situaci chápu především jako ozvěnu pádu železné opony a politických změn 1989 až 90,“ poznamenal exprezident.

Podle českého znění odpovědi, Havel v závěru svého komentáře dodal, že „politický tlak na Rusko by měl samozřejmě přicházet i ze zahraničí“. Tuto větu ale ruský list Novaja gazeta na svých webových stránkách neuvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám