Hlavní obsah

Policie se začala zajímat o obchody Kocourkovy matky, ODS mu dala čas

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejasné obchody, které měla se společností Key Investments matka ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka začala v úterý vyšetřovat protikorupční policie. Oznámil to její mluvčí Jaroslav Ibehej. Ministr dostal od stranického vedení čas do konce týdne, aby záležitost premiérovi i veřejnosti vysvětlil. Pokud by se mu to nepovedlo, měl by odejít z vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS)

Článek

Policie věc začala řešit na základě informací, které se v posledních dnech objevily v médiích. Nyní podle mluvčího sbírá podklady a vyhodnocuje dokumenty.

Vedení ODS se v úterý ráno dohodlo, že dá Kocourkovi čas do konce týdne. Sám ministr se podle informací Práva s Nečasem setká ve středu ve Sněmovně.

„Platí přesně to, co řekl pan premiér. Že je v zájmu pana Kocourka, v zájmu ODS, v zájmu politické scény vůbec, aby do konce týdne věrohodně vysvětlit všechna ta nařčení, která se objevila. Ve chvíli, kdy by se mu nepodařilo i pro veřejnost pochybnosti vysvětlit, tak potom určitě by ze své pozice odešel, ale to je potom věc rozhodnutí pana premiéra,“ řekla Právu šéfka Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Pokud jde o formu obhajoby, je podle ní věc odpovědnosti politika, aby věděl, co má dělat. K poškození ODS podle Němcové už teď došlo. Na druhé straně by se neměla uplatňovat praxe, že kdokoli může na politika ukázat prstem a zlikvidovat ho, dodala Němcová.

Kocourkův odchod je prý reálný

Jak řekl jeden z místopředsedů strany, který si nepřál být jmenován, varianta, že by Kocourek musel z vlády odejít ještě tento týden, je reálná.

Matce ministra průmyslu v roce 2008 zobchodovala společnost Key Investments (KI) 16 milionů korun. Podle MF Dnes uzavřela Kocourková smlouvu s Key Investments 3. března 2008. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 miliónů korun.

Podle místopředsedy Senátu a člena vedení ODS Přemysla Sobotky Nečas ráno na grémiu zopakoval svůj požadavek na vysvětlení. „Nikdo to nezametá pod stůl,“ řekl Právu Sobotka.

Obdobně se vyjádřil ministr spravedlnosti a místopředseda strany Jiří Pospíšil: „Hodnověrné vysvětlení musí pan Kocourek říct panu premiérovi. To je v tuto chvíli jednoznačné. Počkejme si,“ uvedl Pospíšil pro Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám