Hlavní obsah

Kandidovat na prezidenta nepřímo se Schwarzenbergovi nechce

Právo, luk, dan, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je připraven jít do souboje o nástupce Václava Klause na Hradě. V případě přímé volby občany je už téměř rozhodnut. Volba parlamentem ho naopak příliš neláká.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

„Mám pocit, že přímá volba nebude, protože žádná strana nepřijme návrhy té druhé a bude zase kšeftování na Hradě. A na tom se opravdu nechci podílet. Kdyby byla přímá volba, tak bych do toho šel,“ řekl Právu.

Možnost, že by v parlamentní volbě TOP 09 podporovala kandidáta ODS, Schwarzenberg nevidí jako reálnou. „Za rok a půl ale může nastat situace, že se budou muset všechny strany uskrovnit,“ dodal.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík pro sobotní Právo řekl, že Schwarzenberg je pro tuto stranu „jasným kandidátem“ na Hrad.

Na přímé volbě podle Schwarzenberga musí být koaliční dohoda. Naopak Gazdík by si podle svých slov Právu dovedl představit prosazení přímé volby s ČSSD, která chce pravomoci hlavy státu omezit. To ale odmítá ODS. „My říkáme, že podpoříme přímou volbu, ať bude se změnami pravomocí prezidenta, či bez nich,“ uvedl Gazdík.

Koalice je pro Schwarzenberga důležitá

Schwarzenberg se však domnívá, že koaliční shoda je důležitá. „V tak závažné situaci je těžko porušit koaliční solidaritu. Také bych nepovažoval za smysluplné spojit přímou volbu s omezením pravomocí,“ řekl.

Součet sněmovních hlasů ČSSD, která má 56 mandátů, TOP 09 s 41 poslanci a VV s 21 by stačila k prosazení přímé volby pouze za pomoci 26 komunistů, kteří volbu občany podporují. Toto jednorázové společenství by se sice mohlo obejít bez ODS (53), ale je zřejmé, že by vyšachování ODS výrazně ovlivnilo osud koalice.

Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase diskuse o prezidentském kandidátovi v ODS zatím nezačala. „Vnitrostranickou debatu o nominacích spustíme až poté, co bude jasné, zda bude prezident volen přímo či nepřímo,“ odpověděl včera na dotaz Práva.

John: Chceme jen přímou volbu umožnit

Předseda VV Radek John uvedl, že prosazení přímé volby je pro véčka klíčové. „Nemáme žádné podmínky a chceme přímou volbu prostě proto, abychom ji umožnili,“ řekl Právu s tím, že dokud nebude jasno o způsobu volby, nemá smysl mluvit o kandidátech.

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) pokládá debatu mezi ODS a ČSSD o kompetencích prezidenta jen za snahu přímou volbu zhatit. „Řekla bych, že VV jsou ze všech stran nejvíce otevřeny kompromisům právě proto, aby přímá volba prošla,“ řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám