Hlavní obsah

Ústecká ČSSD posílá na Paroubka a Bendu stranickou kontrolu

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení ústecké krajské organizace ČSSD se v pondělí rozhodlo poslat stranické kontrolory na bývalého lídra oranžových Jiřího Paroubka a jeho přítele, expředsedu regionální ČSSD Petra Bendu. Špičkám ústecké ČSSD došla trpělivost s ostrými výroky, které na jejich adresu Paroubek s Bendou pronášejí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Členové krajského výkonného výbor soc. dem. zaúkolovali kontrolory, aby Paroubkovy a Bendovy výroky, které podle nich poškozují ČSSD, prošetřili. Právu to v pondělí potvrdil člen vedení ústecké krajské soc. dem. a předseda kontrolorů Petr Jakubec. „Ano, je to tak,“ řekl. „Krajská kontrolní komise se tímto bude zabývat,“ doplnil Jakubec.

Paroubek vedení ústecké organizace rozhodně nešetří. Uvedl například, že místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová vděčí za svůj post „té nejhorší politické galerce, která v této straně existuje“. V této souvislosti jmenoval šéfa ústecké krajské soc. dem. Arna Fišeru a Romana Housku, přítele hejtmanky Jany Vaňhové. Benda pak hovořil o „snižující se morálce uvnitř ústecké ČSSD“.

Třenice naplno vypukly poté, co se nové špičky ústecké soc. dem. rozhodly zbavit Paroubka a jeho věrné vlivu. Benda letos přišel už o všechny významné funkce. V lednu byl v čele krajské organizace ČSSD nahrazen Fišerou, v červnu pod hrozbou odvolání rezignoval na post šéfa představenstva Krajské zdravotní, minulý týden byl odvolán z funkce krajského radního.

Krok ústecké soc. dem. má vzhledem k poslednímu vývoji spíše symbolický charakter. Paroubek totiž podle všeho v dohledné době zamíří do mimoparlamentní České strany národně socialistické 2005. Jeho přítel Benda se plánovaným odchodem ze soc. dem. ostatně netají. „Byl jsem stejně rozhodnutý z ČSSD odejít, v případě, že bude nějaká jiná alternativa, jak a kde se politice věnovat,“ řekl poté, co byl odvolán z místa krajského radního.

Reklama

Výběr článků

Načítám