Hlavní obsah

Schwarzenberg: Kvůli ČSSD můžeme části evropské listiny práv dát do zákonů

– Praha
Novinky, jim

Šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) sice nechce předjímat, ale v diskuzi na ČT nastínil, jak se vyhnout posměchu ze zahraniční, až Senát odmítne schválit výjimku z listiny základních práv a svobod EU. Podle něj by vláda mohla Senát ovládaný ČSSD přimět k souhlasu tím, že by určité body charty zavedla do české legislativy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Výjimkou z listiny základních práv a svobod si podmínil prezident Václav Klaus svůj podpis k Lisabonské smlouvě. V platnost by mohla vejít při změně pravidel spojených se vstupem Chorvatska do EU.

Sociální demokraté ale výjimku nechtějí, jelikož se obávají, že čeští občané budou ochuzeni o práva platící pro ostatní členy EU, a zároveň to znejistí bezpečnost na trhu práce. Znepokojeny by podle místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) mohly být i rakouské či německé odbory. Výjimku chtějí soc. dem. zablokovat svou většinou v horní komoře v parlamentu.

„Pokud Senát výjimku odmítne, budeme na venek vypadat směšně, ale snad se tomu vyhneme,“ komentoval rozpor Schwarzenberg.

„Pokud Senát výjimku odmítne, budeme na venek vypadat směšně, ale snad se tomu vyhneme,“ komentoval rozpor Schwarzenberg.

„Mohl bych si představit, že by byla možnost podívat se na konkrétní výhrady týkající se sociálního práva, že by se tyto věci mohly včlenit do českého zákonodárství, a aniž by byl kdokoli poškozen, mohli by všichni hlasovat o výjimce,“ upřesnil ministr s tím, že o takových možnostech se teprve mohou vést debaty, a nerad by o nich mluvil s předstihem.

Zaorálek ale odpověděl, že si podobnou dohodu představit nedokáže a podle něj by měla vláda od výjimky zcela upustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám