Hlavní obsah

Schwarzenberg kontruje: Být Havlovou podržtaškou pro mě byla čest

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zahraniční a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg pokračuje v ostré přestřelce s hradním vicekancléřem Petrem Hájkem. Poté co Hájka označil za poskoka prezidenta Václava Klause a Hájek kvůli tomu slíbil právní kroky, řekl Schwarzenberg, že naopak pro něj označení podržtaška Václava Havla je ctí. Schwarzenberg působil před lety na Pražském hradě jako Havlův kancléř.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Hájka rozhořčilo Schwarzenbergovo vyjádření pro pondělní vydání časopisu Týden. Ministr na dotaz, čím ho zaměstnává prezident Klaus, prohlásil: „Svou starostlivostí o pražské pochody. (...) Jeho poskok Hájek to za něj řekl. Prezident má na tohle své lidi.“

Hájek ministrovo vyjádření považuje za hrubou urážku instituce prezidenta republiky. Hodlá se proto bránit právními prostředky. Schwarzenberg na svém vyjádření nic urážlivého nevidí.

Podle Hájka nesmí hlavu státu a její okolí beztrestně urážet ani člen vlády. „Prezident republiky nezaměstnává žádné poskoky, jak by si pan Schwarzenberg mohl vzpomenout ze svého působení na Pražském hradě,“ rýpl si vicekancléř v úterý v tiskovém prohlášení zaslaném Právu do Schwarzenberga, který byl hradním kancléřem za prezidenta Havla.

Schwarzenberg se žaloby nebojí

Vicekancléř považuje ministrovo vyjádření za hrubou urážku prezidenta. „Osobně bych na takovou urážku nereagoval, protože jde v případě pana Schwarzenberga o běžnou praxi. Je to však současně hrubá urážka instituce prezidenta republiky,“ sdělil Hájek.

Proti Schwarzenbergovi kvůli výroku podnikne právní kroky. „Chci proto oznámit, že se proti těmto neslušným způsobům hodlám bránit právními prostředky. Jinak hrozí, že lidé jako pan Schwarzenberg ze svých častých hrubostí učiní společenskou normu,“ sdělil Hájek.

Schwarzenberga nechává Hájkova žaloba chladným. „Když jsem já sloužil na Hradě a někdo mě nazval podržtaškou Václava Havla, nebo jinými podobnými výrazy, tak jsem to považoval za čest. Protože sloužit u hlavy státu v jakékoli funkci, ač mi nadávají, bylo pro mě ctí. Dnes to již to zjevně nestačí,“ řekl Právu Schwarzenberg.

"Je mi líto, že teď už se to změnilo," dodal předseda TOP 09.

Klause urážel i Bárta, připomněl Gazdík

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík se podivil, že prezident se před časem nebránil slovům Víta Bárty, který na poradě vedení VV uvedl, že Klaus ho poslouchá. „Doufám, že se pan Hájek bude stejně principiálně bránit slovům Víta Bárty, který hrubě urazil pana prezidenta, když tvrdil, že je jeho loutka, což hlavu státu muselo nesporně urazit víc, než slova Karla Schwarzenberga, které použil vůči jeho vicekancléři,“ řekl Právu Gazdík.

Právníci se usmívají

Advokát Luděk Vrána mnoho šancí Hájkovu kroku nedává. „Nápad podat žalobu nelze než přejít rozpačitým úsměvem,“ řekl Právu.

Podle advokáta Petra Topinky by mohl Hájek maximálně dosáhnout omluvy v občanském řízení. „Soud by musel zvážit účel kritiky, zda slovo poskok nebylo v tomto případě přehnanou urážkou. Z právního hlediska je samozřejmě postižený pan Hájek, i když se slova vzdáleně týkají prezidenta, že se obklopuje poskoky,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám