Hlavní obsah

Při pohřbu na Opavsku pozůstalým vyměnili nebožtíky

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štítina

K politováníhodné události došlo ve středu při pohřbu ve Štítině na Opavsku. Pohřební služba zaměnila dva nebožtíky. Pozůstalí až při obřadu zjistili, že v rakvi leží jiný muž. Obřad se proto o hodinu pozdržel, pohřební služba totiž musela přivézt správného zemřelého.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„S politováním musím potvrdit, že se tato smutná událost stala. Já sám jsem byl u toho jako účastník pohřbu, jelikož se jednalo o významnou osobnost naší obce v oblasti sportu, konkrétně fotbalu,“ sdělil Právu starosta Štítiny Štěpán Koník s tím, že od půl třetí do půl čtvrté museli pozůstalí čekat, než pohřební služba přiveze správného nebožtíka.

„Teprve potom mohl začít obřad. Musím říci, že rodina zemřelého byla velmi zneklidněna a pohoršena vzniklou situací. Nedivím se jim,“ dodal starosta.

Opavská policie štítinskou událost nevyšetřuje. „Nikdo se na nás kvůli této záležitosti neobrátil. Ani nevíme, zda by se dal tento případ kvalifikovat jako nějaký trestný čin. Rodina se může spíše obrátit na soud s občanskosprávní žalobou, kde budou požadovat odškodnění za duševní újmu,“ vysvětlila mluvčí opavské policie Dagmar Schindlerová.

Podobné nepříjemné překvapení se v Moravskoslezském kraji přihodilo na pohřbu také v roce 2009 v Komorní Lhotce u Frýdku-Místku. Příbuzní zde při otevření rakve zjistili, že v truhle leží jiný nebožtík. Měsíc předtím zaměnili dvě zesnulé ženy pracovníci krematoria v Jihlavě. Tělo jedné z nich navíc zpopelnili, zatímco si její rodina přála, aby byla jejich příbuzná pohřbena do hrobu.

Poškození a pohřební ústav se dohodli na výši odškodného ve výši 120 tisíc korun. Dva zaměstnanci zmiňovaného pohřebního ústavu, kteří za záměnu nesli odpovědnost, byli potrestáni snížením platu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám