Hlavní obsah

Hašek jednal s Kalouskem o regionálních železnicích

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jednal v pátek se šéfem Asociace krajů ČR Michalem Haškem (ČSSD) o připravovaném vládním škrtu dotací regionální železniční dopravě jako reakci na nález Ústavního soudu ke stavebnímu spoření.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman a první místopředseda ČSSD Michal Hašek

Článek

Hašek v tiskové zprávě vydané po jednání s Kalouskem sdělil, že za kraje odmítl zrušení státní dotace vyjednané s vládou Jana Fischera. Podle Haška mezi roky 2009 a 2010 již stát krátil dotaci krajům o zhruba 600 miliónů korun.

Na schůzce s ministrem financí Hašek argumentoval významnými negativními dopady pro občany. Při zrušení dotace státu hrozí podle něj redukce 40 až 60 procent regionálních železničních spojů.

Navíc kraje přijdou podle Haška na výnosech sdílených daní letos o dalších zhruba 600 miliónů korun, a to z uvažovaných pěti miliard ze stavebního spoření. Jednání ministra financí Kalouska a šéfa hejtmanů Haška bude pokračovat v úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám