Hlavní obsah

Zklamání u VV, Nečas chce Veseckou vyřešit až po volbách

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věcem veřejným se nelíbí otálení s odvoláním nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké. Premiér Petr Nečas (ODS) na středečním jednání špiček koalice navrhl, že definitivní řešení předloží společně s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) až 27. října, tedy až po volbách. Po jednání vlády o tom informoval šéf VV Radek John.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

VV přitom umlčení svých výtek vůči Vesecké podmínili tím, že se situace vyřeší ještě před pátečními komunálními a senátními volbami.

John dokonce pohrozil začátkem měsíce odchodem své strany z vlády, pokud by Vesecká měla setrvávat ve funkci. Podle něj by totiž v takovém případě nešlo o vládu proti korupci.

"Vesecká se neřešila dobře. Nečas navrhl, že 27.10. předloží do vlády s Pospíšilem definitivní řešení. To však kritizovali ministři z VV jako nedostatečné," řekl Právu zdroj obeznámený s jednáním vlády.

John pak na tiskové konferenci na otázku Práva, jak vnímá tuto vládu v nastalé situaci, odpověděl: „Jsme velmi zklamaní, že nedošlo ke konečné dohodě. Řešení 27. října, o několik dní později, je na náš vkus pomalé, nicméně věříme, že jde správným směrem a řekli jsme si, že nebudeme narušovat průběh voleb.“

Zástupci Věcí veřejných se chtějí v nejbližších dnech setkat s navrhovaným kandidátem na post nejvyššího státního zástupce Pavlem Zemanem. Ten je v současnosti českým zástupcem v organizaci Eurojust, přijmout funkci je podle svých předchozích vyjádření připraven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám