Hlavní obsah

Lábus s Langerovou podpořili kampaň za protikorupční závazek politiků

Novinky, Vladimír Michna

Občanské sdružení Vyměňte politiky přišlo s výzvou, aby všichni kandidáti do říjnových komunálních voleb podepsali pětibodový závazek pro vymýcení korupce na radnicích. Text závazku mají předkládat lidé svým kandidátům k podpisu. Výzvu doprovází klip, ve kterém vystupují známé osobnosti jako zpěvačka Aneta Langerová nebo herec Jiří Lábus.

Článek

Pokud nepodepíší, nemají dostat od lidí hlas, navrhuje iniciativa.

„Chceme prostřednictvím několika stovek našich dobrovolníků a za pomoci médií vyzvat všechny kandidáty do zastupitelstev, aby se přihlášením k výzvě zavázali bojovat proti korupci na radnicích,“ sdělil Novinkám mluvčí iniciativy Jaroslav Kuchař.

Foto: Novinky

Výzvu doprovází klip k písni Tomáše Kluse, ve kterém vystupují známé osobnosti jako například zpěvačka Aneta Langerová nebo herec Jiří Lábus. Spot s nadsázkou vyobrazuje společnost ovládanou prasaty jako důsledek neochoty lidí chodit k volbám.

Podrobnosti z radnic na internet

Text závazku obsahuje pět bodů, které mají zabránit korupci.

Prvním je povinnost zveřejňovat podrobnosti o výběrových řízeních na internetu, druhý bod vyzývá k transparentnosti při zadávání veřejných zakázek, které mají být otevřené pro všechny zájemce. Další bod požaduje, aby v komisích pro vyhodnocování veřejných zakázek nebyli zastupitelé, ale pouze zaměstnanci úřadu z příslušných odborů a s dostatečnou kvalifikací.

Ve čtvrtém bodě iniciativa Vyměňte politiky volá po otevřeném a dohledatelném rozhodování úřadu. Poslední bod žádá, aby za špatná rozhodnutí nesly odpovědnost konkrétní osoby.

Foto: Novinky

Výzva navazuje na nedávnou iniciativu volající po odstranění mafiánských kmotrů a parazitů z radnic. Účastnili se jí například herci Jan Budař a Taťána Vilhelmová. [celá zpráva]

Komunální volby spojené s volbami třetiny Senátu se konají 15. a 16. října.

Sdružení Vyměňte politiky se angažovalo již před jarními volbami do Sněmovny, které znamenaly nemilé překvapení zvláště pro velké strany. Z kandidátních listin byli vykroužkováni mnozí známí a dlouho působící politici, kterým voliči vystavili díky systému hlasování stopku.

Tehdy se kampaně zúčastnily také známé osobnosti české kultury. Hlasovací systém pro volby do zastupitelstev je však od sněmovních voleb odlišný. Umožňuje sice volbu kandidátů napříč politickými stranami, ale zbavit se neoblíbeného politika tak jednoduše nejde.

Volič může na hlasovací listině do "komunálek" označit maximálně jednu stranu. Zároveň ale může označit v rámečku před jménem kandidáta křížkem další kandidáty, pro které hlasuje, z jakékoli kandidující politické strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám