Hlavní obsah

Soudci ze sebe dělají zvláštní kategorii občanů, kritizuje Klaus verdikt ÚS

Praha

Prezident Václav Klaus se v pátek znovu ostře obul do Ústavního soudu (ÚS). Podle něj jeho páteční verdikt o neústavnosti opakovaného zasahování do platů soudců rozdělil občany do dvou kategorií: na soudce a ty ostatní. Klausovi se nelíbí, že Ústavní soud odmítl ve svém pondělním rozsudku další snižování mezd soudců.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

ÚS se ve verdiktu odkázal na předchozí odůvodnění v podobných případech, kdy snížení či mrazení mezd soudců shledal jako oprávněné.

ÚS svým verdiktem učinil "skvělou tečku" za jeho projevem ve Sněmovně, kdy vybízel k okleštění pravomocí ÚS, uvedl prezident s tím, že si nedokáže představit, jak mohou soudci takový verdikt obhajovat. [celá zpráva]

"Nedovedu si dost dobře představit, jak se mohou odvážit něco takového obhajovat," komentoval rozhodnutí soudců prezident na začátku své páteční schůzky s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem. S narážkou na ústavní soudce také poznamenal, že v osobě ministra přijímá představitele pražské vlády, nikoliv "brněnské".

Prezident ve Sněmovně vybídl poslance, aby předefinovali postavení Ústavního soudu, který si podle něj uzurpuje příliš moci a odkázal na loňské zrušení mimořádných voleb, které ÚS shledal v rozporu s Ústavou, jelikož je zaštiťoval chybný ústavní zákon.

 Drábek: Vynětí soudců z platového zákona je varianta

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) nechtěl rozhodnutí US komentovat do chvíle, než bude mít písemné vyhotovení verdiktu. Právě pro jeho ministerstvo je totiž nález důležitý proto, že Drábek chystá změnu zákona o platech ústavních činitelů a soudců, který by je měl od příštího roku připravit o dalších pět procent.

„Musíme se poradit, je třeba najít nějaké systémové řešení,“ uvedl Drábek na dotaz Práva, zda na novém zákonu trvá a je připraven ho předložit. Podle ministra může být několik variant, jak situaci řešit, avšak nechtěl je předjímat. Připustil pouze, že jednou z nich by mohlo být vynětí soudců z platového zákona.

Nečas: snížení příští rok snad ÚS nezruší

„Řekl bych, že budu asi jeden z mála politiků, který uznává, že v letošním roce byla u soudců porušena zásada přiměřenosti,“ řekl Právu premiér Petr Nečas (ODS) v narážce na fakt, že soudci a politici jsou letos jedinou kategorií, kterým byly platy o čtyři procenta sníženy.

Premiér nicméně doufá, že chystané snížení pro příští rok o pět procent ÚS případně nezruší, neboť v tomto případě půjde o přiměřenost, jelikož platy klesnou všem státním zaměstnancům.

„Považoval bych to za intelektuální bizarnost, pokud by ÚS přistoupil ke zrušení,“ poznamenal premiér.

Ústavní soudci ale připomněli, že již dříve také konstatovali, že „plat soudce musí být stabilní a nesnižovatelnou veličinou, že zásahy do soudcovských platů nesmí být svévolné a že zákonodárce je s ohledem na postavení moci soudní při zásazích do materiálního zabezpečení soudců omezen ve srovnání s rozhodováním o platech státních úředníků a ostatních představitelů státu“.

Předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník v pondělí v ČT uvedl, že solidarita v rámci úsporných opatření je na místě, jenže platy se v tomto případě snižují pouze zákonodárcům a soudcům, přičemž platy ostatních zaměstnanců státní správy zůstávají nedotknuté. Politici navíc podnikají, zasedají v různých dozorčích radách a berou vedlejší příjmy, což soudce nemůže, podotkl Lichovník.

Podobně jako Klaus se k verdiktu ÚS postavil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Politici jsou ochotni si své platy snížit, ale soudci očividně ne," řekl Právu Kalousek. Podle něj to nepřispěje k atmosféře ve společnosti, když jedna skupina státních zaměstnanců si nebude ochotna snižovat platy a ostatní budou muset.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám