Hlavní obsah

Vláda chce přiškrtit platy státních zaměstnanců o 21 miliard

Právo, ČTK, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Smršť ve snižování platů státních zaměstnanců, kterou přichystala Nečasova koaliční vláda by státní kase mohla ušetřit příští rok až 21 miliard korun. Plyne to z důvodové zprávy, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí přiložilo k návrhu nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Ministerstvo také navrhlo snížit o pět procent platy ústavních činitelů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Úřad Jaromíra Drábka (TOP 09) navrhuje dvě varianty změn v tabulkách. Vyšší možné úspory úředníci spočítali pro možnost, která ruší růst platů podle počtu odpracovaných let. Podle důvodové zprávy by v tomto případě činil průměrný pokles tarifního platu 5190 korun měsíčně.

Za 334 000 zaměstnanců placených ze státního rozpočtu by mohla úspora činit až 20,81 miliardy korun. Dalších až 8,58 miliardy korun by mohly ušetřit územní samosprávné celky, tedy kraje, města a obce za 137 000 pracovníků. Zdravotní pojišťovny by mohly vydat za 86 000 zaměstnanců, které platí ze svých rozpočtů, až o 5,4 miliardy korun méně.

Ve druhé variantě, podle níž by se růst tarifních platů zastavil s hranicí 15 let praxe, by stát příští rok mohl ušetřit zhruba až 6,86 miliardy korun, územní samosprávné celky až 2,83 miliardy korun a zdravotní pojišťovny až 1,78 miliardy korun.

Úspory jsou zatím pouze teoretické

Úspory jsou pouze teoretické, upozorňují ale ministerští úředníci v důvodové zprávě. Předpokládají, že jednotliví zaměstnavatelé nebudou pracovníkům nahrazovat nižší platový tarif jinou složkou mzdy. Návrh ministerstva předpokládá, že se zvýší horní hranice rozpětí osobního příplatku z 50 na 100 procent, pro výjimečné případy pak ze 100 na 200 procent.

Návrh novely zákona, který by snížil platy ústavních činitelů o pět procent, se týká například prezidenta, ministrů, poslanců, senátorů, soudců a státních zástupců. Už pro letošek jim platy klesly o čtyři procenta. Předloha je nyní v připomínkovém řízení. Pokud by byla schválena, stát by na celkem zhruba 3500 ústavních činitelů ušetřil asi 112,5 miliónu korun a za 1300 státních zástupců zhruba 37,5 miliónu korun.

Ústavní činitelé mají platy už několik let zmraženy, stav má skončit s letoškem. V případě, že by novela zákona od příštího roku neplatila, mzdy by skokově vzrostly, což by přišlo rozpočet asi na 1,09 miliardy korun, o dalších zhruba 90 milionů by vzrostly paušální náhrady výdajů.

Platy by klesly i duchovním

Kvůli chystanému vládnímu opatření, které by se dotklo například i duchovních, se v pátek sešel pražský arcibiskup Dominik Duka s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09). Právu to potvrdil mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Právě Drábek už ve čtvrtek poslal do připomínkového řízení návrh nového nařízení vlády, kterým se platy duchovních od příštího roku sníží.

Úspora 90 miliónů

Ačkoli ministerstvo připouští, že snížení platů necelých pěti tisícovek duchovních státní kasu nespasí, mělo by se dotknout i jich. A to proto, že naordinovaná finanční dieta má postihnout všechny kategorie lidí placených ze státního rozpočtu.

„Snížení o 10 procent znamená pokles základních platů duchovních v průměru cca o 1 540 korun za měsíc,“ uvádí ministr Drábek v důvodové zprávě k návrhu nového nařízení. Podle ministerských propočtů tak státní kasa ušetří téměř 90 miliónů korun ročně.

Duka už před časem připustil, že krizová opatření se musí dotknout i členů všech církví. Dodal, že církev se už několik let snaží pracovat úsporně.

Platy duchovních podle něj jsou pod celostátním průměrem a průměrný plat činí podle tabulek zhruba 16 800 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám