Hlavní obsah

Potvrzeny tři oběti povodní, tři lidé jsou nezvěstní

Liberec
Aktualizováno

Krizový štáb Libereckého kraje upřesnil v neděli v deset dopoledne na tiskové konferenci počet obětí záplav. Potvrzeni jsou tři mrtví - v Lindavě, Raspenavě a Dolní Libchavě, tři jsou nezvěstní, řekl liberecký hejtman Stanislav Eichler. Nepotvrdil informace o dvou dalších mrtvých. Na Liberecko zamíří odpoledne prezident Václav Klaus i premiér Petr Nečas.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Záplavová vlna způsobila v Chrastavě na Liberecku rozsáhlé materiální škody.

Článek

Hejtman Stanislav Eichler novinářům řekl, že potvrzené oběti jsou pouze ty, jejichž těla se našla. Upozornil ale, že další tři lidé jsou pohřešováni.

Zatím poslední oběť je starší muž z Dolní Libchavy. Utonul v noci na neděli přímo ve svém domě, řekla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenka Moravcová.

První oběť byla z Lindavy, kde proud vody strhl 34letého muže. Podařilo se ho vytáhnout, ale už ne oživit. [celá zpráva]

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Hasiči odklízejí naplaveniny a monitorují škody způsobené povodní.

Původně byly z Raspenavy hlášeny dvě oběti. Krizový štáb potvrdil pouze úmrtí třiaosmdesátiletého seniora z Raspenavy, který se utopil ve svém domě. Jako oběť povodní byl hlášen i muž z Dětřichova na Frýdlantsku,  jeho tělo se však nenašlo. [celá zpráva]

Policejní mluvčí Libereckého kraje Vlasta Suchánková sdělila již dříve Právu, že situace je velmi nepřehledná a je možné, že některé oběti byly hlášeny dvakrát z různých zdrojů.

Potíže s povodňovými turisty

Liberecký policejní mluvčí Milan Franko ubezpečil novináře, že obydlí v evakuovaných oblastech jsou dobře hlídána. V kraji pomáhají posily z Pardubic, Hradce Králové a Prahy. Podle Franka se vyskytly problémy s „povodňovými turisty“, kteří do postižených oblastí přijíždějí zejména z Polska a komplikují záchranné akce. Policie proto spolupracuje s kolegy z cizineckého útvaru a polskými policisty. Na přechodu Habartice se snaží blokovat příjezd do kraje.

Žádná z obcí v kraji už podle jeho vedení není zcela odříznuta. Nejhůře se prý záchranáři dostávali do Višňové a Heřmanska, s čímž musela pomoci až armádní těžká technika. Lidem dopravují zejména potraviny a pitnou vodu.

Město zřídilo krizové linky, které jsou k dohledání na www.kraj-lbc.cz. Obyvatelé kraje se mohou dovědět vše o komplikacích spojenými s povodněmi i o uzavírkách silnic a železnic.

Liberec a Jablonec zachránily jizerské přehrady

Podle ředitele povodí Jaroslava Jarouška se podařilo eliminovat škody i díky soustavě přehrad v Jizerských horách. „Kdyby ty přehrady tam nebyly, zatopily by se velké aglomerace jako Liberec a Jablonec,“ prohlásil Jaroušek.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Škody po ničivé povodni v Cvikově na Liberecku

Podle něj už hasiči odpouštějí vodu z poškozené přehrady Mlýnice a zjišťují na ní rozsah škod.

Noc plná zásahů

Noc ze soboty na neděli nebyla pro záchranáře v Libereckém kraji právě klidná. "V noci jsme zasahovali v Dětřichově, kde byli lidé vodou bezprostředně ohroženi, postupně se ale situace na Frýdlantsku uklidňuje a voda pomalu klesá," řekla Moravcová, která byla s jednou z posádek od soboty přímo v zaplaveném Frýdlantu.  "Cesta přes Smědavu je podle horské služby snad průjezdná," dodala.

Voda na Liberecku, Jablonecku a Semilsku klesá, viditelně jí ubývá v Chrastavě i Hrádku nad Nisou. Na Smědé, Nise a Jeřici ale stále platí stav ohrožení.

Zákupy zaplavila voda z rybníka

Opustit své domovy muselo v noci několik stovek lidí také v Lindavě, Jablonném v Podještědí nebo Dolní Libchavě. Evakuuje se i v Mimoni. Situaci na Českolipsku v noci výrazně zhoršily rybníky, které přívaly vody nevydržely. Povolily hráze rybníků v Markvarticích, v Holanech a také u Cvikova. Právě jeden z cvikovských rybníků byl podle starostky Miloslavy Hudakové zřejmě hlavním důvodem záplav v Zákupech. Svitávka tam kolem půlnoci kulminovala na bezmála třech metrech.

"Tolik vody tady nikdo nepamatuje, dostala se do míst, kde v minulosti při záplavách nikdy nebyla," řekla starostka. Kvůli náporu vody praskl most v Božíkově a musel být uzavřen. Centrum města je stále pod vodou.

Očekáváme ještě 2 až 3 hodiny zvyšování hladiny Ploučnice, přiteče k nám voda od Mimoně.

Zatímco na většině míst na Českolipsku voda klesá, v některých úsecích podél toku Ploučnice hladina stále stoupá. „Očekáváme ještě 2 až 3 hodiny zvyšování hladiny Ploučnice, přiteče k nám voda od Mimoně,“ řekla ráno Právu starostka České Lípy Hana Moudrá (ODS) s tím, že hasiči plní pytle pískem a snaží předjít zatopení níže položené části města Dubice. Příval vody by podle jejích slov měl pokračovat dál směrem na obec Stružnice.

V Mimoni se hladina ustálila, evakuováni byli obyvatelé domů v těsné blízkosti řeky. „Voda už nestoupá, ale zatím neopadá, ulice jsou plné vody. Ze zatopených domů jsme evakuovali asi 70 osob,“ řekla starostka Zákup Miloslava Husáková (KSČM).

Vlaky stojí, silnice jsou neprůjezdné

Vlaky v zaplavených oblastech Libereckého a Ústeckého kraje stále nejezdí. Kdy bude provoz obnoven, nelze odhadnout, řekla v neděli mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Řada tratí je stále ještě pod vodou, někde železnici blokují sesuvy půdy.

Od sobotního večera nejezdily vlaky ani na páteřní trati mezi Děčínem a německým Bad Schandau.Až v neděli po poledni začaly jezdit vlaky na trati z Prahy do Berlína po levém břehu Labe jezdit. Přerušení dopravy způsobila vzedmutá hladina Labe v Dolním Žlebu.

Obnoven zatím nebyl ani provoz mezi Libercem a německou Žitavou. Zastavilo se železniční spojení ve Frýdlantském i Šluknovském výběžku.

Komplikované je i zajištění náhradní autobusové dopravy, protože na řadě míst jsou silnice neprůjezdné. I když voda na většině míst pomalu klesá, silnice ještě nejsou průjezdné. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje vyzývá všechny řidiče, aby nevyjížděli do Frýdlantského výběžku. "Momentálně jedou z Liberce do Frýdlantu a do Chrastavy jednotky záchranářů a hasičů z Hlučína a Moravskoslezského kraje s těžkou technikou, kterou budou během dne odstraňovat naplaveniny a uvolňovat komunikace," řekla mluvčí HZS Libereckého kraje Iva Michalíčková.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Ministr vnitra Radek John (VV) monitoruje zaplavené oblasti, navštívil i Chrastavu na Liberecku.

Na Liberecko míří i Klaus

Prezident Václav Klaus ohlásil, že se stejně jako jiní politikové hodlá podívat do postižených oblastí osobně. Eichler potvrdil, že ho provede po některých zaplavených, Klaus dorazí kolem 14:30.

Ve stejnou dobu se zúčastní premiér Petr Nečas jednání krizového štábu v Liberci. Stejně jako prezident také Nečas půjde navštívit místa, která spustošil živel, osobně.

Během nedělního dopoledne dorazí na Frýdlantsko liberecký senátor a šéf horní komory Přemysl Sobotka. Sobotku zajímá aktuální stav na místě, možnosti pomoci a rozsah škod.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

V postižených oblastech Libereckého a Ústeckého kraje koordinují záchranné práce ministr vnitra Radek John (VV) a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). John v sobotu místní povodně označil za děsivé. Důrazně vyzval obyvatele, aby při evakuaci nekladli policistům, vojákům či hasičům odpor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám