Hlavní obsah

Letos se nejméně čtyřikrát vymění majitelé klíčů od korunovačních klenotů

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně čtyřikrát se v průběhu letošního roku vymění dočasní majitelé klíčů od symbolu české státnosti – korunovačních klenotů. Nejnovějším držitelem se nejspíš už v úterý stane premiér Petr Nečas, který převezme premiérskou kancelář po Janu Fischerovi.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Korunovační klenoty

Článek

K otevření korunní komory Svatovítské katedrály na Pražském hradě je třeba celkem sedm klíčů. Kromě premiéra je pod svou ochranou mají prezident, šéfové Senátu a Sněmovny, pražský primátor, děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta a pražský arcibiskup.

Právě u posledně jmenované instituce došlo ke střídání, když klíč v dubnu Miloslav Vlk předal svému nástupci Dominiku Dukovi. Ve stejné době také skončil Miloslav Vlček (ČSSD) v čele Sněmovny a klíč získala jeho nástupkyně Miroslava Němcová. „Jediné, co mi tak nějak udělalo radost, je, že budu mít na měsíc jeden z klíčů od korunovačních klenotů,“ poznamenala s trochou nadsázky Němcová.

Klíče jsou uloženy v sejfech na úřadech držitelů. Němcová v dubnu podotkla, že klíč do ruky nedostala. Tehdy ještě nevěděla, že jí má zůstat na další čtyři roky coby řádně zvolené předsedkyni dolní parlamentní komory.

Duka se po svém nástupu dohodl s prezidentem na společné správě svatovítské katedrály. Otázky má řešit sedmičlenná Rada, kterou budou tvořit právě držitelé klíčů.

K dalším výměnám dojde letos na podzim. O klíč po osmi letech přijde současný poslanec ODS Pavel Bém, který už nebude znovu kandidovat na pražského primátora.

Univerzál neexistuje

Otázkou je, zda klíč zůstane předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS). I když obhájí senátorský mandát, není jisté, zda si ODS v horní komoře udrží většinu a bude obsazovat post předsedy Senátu.

Korunovační klenoty jsou umístěny na nepřístupném místě v jihozápadním rohu Svatováclavské kaple. Výjimečně bývají vystaveny pro veřejnost. Například v roce 2003 si prezident Václav Klaus postěžoval, že se „docela obtížně otevírala skříň, kde ty klenoty byly schované“. Zástupci Správy Pražského hradu potvrdili, že v žádném případě neexistuje univerzální klíč.

Tradice sedmi klíčů vznikla poté, co v roce 1791 král Leopold II. vyhověl žádostem českých stavů o vrácení klenotů z Vídně do Prahy. Byly uloženy v chrámu sv. Víta, tenkrát v korunním archivu za Svatováclavskou kaplí, za železnými dveřmi s pěti zámky. Vyhrazena jim byla zvláštní skříň, opatřená dalšími dvěma zámky, k nimž dostali klíče dva strážci klenotů. I když se později místo jejich uložení měnilo, tradice se sedmi klíči se udržela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám